Buffereisen zorg ondermijnen concurrentie

0

Verschillende zorgverzekeraars hebben aan de Tweede Kamer laten weten dat een nieuwe berekening van de buffereisen voor zorgverzekeraars slecht is voor de concurrentieverhoudingen op de markt. Dat schrijft het FD.

Vanaf volgend jaar moeten zorgverzekeraars zich houden aan een nieuwe, Europese richtlijn voor de solvabiliteit. Hierdoor moeten ze vanaf volgend jaar hun reserves verhogen van 11% nu naar 15 tot 17% van de brutoschadelast vanaf 2016. Door de definitie van schadelast die DNB voor zorgverzekeraars kiest, ontstaat verschil in wat verzekeraars met een meer en minder risicovol verzekerdenbestand opzij moeten zetten.

Risicovolle populatie
Zorgverzekeraars met een risicovolle populatie, bijvoorbeeld met veel oudere en chronisch zieke verzekerden, moeten in 2016 verplicht veel meer geld opzij houden dan de partijen die meer jonge, gezonde mensen verzekeren. Dat verschil werkt mogelijk door in de premies. Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering aan de Erasmus Universiteit en autoriteit op het gebied van het Nederlandse stelsel, deelt hun zorgen, zegt hij tegen het FD.

Van de Ven schat dat dit verschil kan oplopen tot ten minste een factor twee. Dat wil zeggen dat de partij met de ‘slechtste’ populatie moet mogelijk per klant ruim twee keer zoveel geld opzij gaan zetten als de verzekeraar met de laagste gemiddelde kosten per verzekerde. “Dat geld moeten ze ergens vandaan halen. Dat kan uit de bestaande reserves, maar als die er onvoldoende zijn moet het uit de premie komen.”

Aanzienlijke verschillen
Alle zorgverzekeraars bij elkaar hebben aanzienlijk hogere reserves dan nodig. Er zijn echter ‘aanzienlijke’ onderlinge verschillen, schreef minister Edith Schippers vorige week in een brief aan de Kamer. Van de Ven: “Als een zorgverzekeraar die nu al aan de lage kant zit, straks ook nog het meeste extra geld apart moet gaan houden, dan worden de concurrentieverhoudingen aangetast.” Hij pleit in het FD daarom voor een compensatie van de verzekeraars met een hogere solvabiliteitseis.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.