Bruno Oudega: ‘Branche heeft geleerd van de kredietcrisis’

0

Voor investeerders blijft het rendement op Nederlandse hypotheken goed, verwacht Bruno Oudega, directeur Hypotheken bij Syntrus Achmea. “Ik heb vertrouwen in de fundingmarkt. De kredietcrisis heeft ons geleerd dat wanneer de werkloosheid fors oploopt, de hypotheek ook dan een veilige kredietvorm is.”

‘Vroege oversluitpiek geeft branche ruimte om andere zaken op te pakken’

Bruno Oudega heeft in zijn werkzame leven de hypotheekmarkt vanuit verschillende invalshoeken kunnen doorgronden. Op basis van die ervaringen schetst hij in de nieuwe eInFinance een voorzichtige blik naar de toekomst. Oudega was de afgelopen vijf jaar directievoorzitter van Quion, dat onder andere de hypotheekadministratie voor Achmea Bank verzorgt. Eerder vervulde hij managementfuncties bij onder meer ABN Amro Hypothekengroep en Bouwfonds. In zijn nieuwe functie zal hij de ambities van Achmea op hypotheekgebied verder vormgeven. Groei van de hypotheekportefeuille is een van die ambities. Die hypotheekportefeuille is de afgelopen jaren al sterk gegroeid en kende eind 2019 een omvang van 26,9 miljard euro. Een andere ambitie is het bereiken van schaalvoordelen en kennisbundeling binnen de Achmeagroep.

Oversluitmarkt 2020 voorbij

De onzekerheid over stijgende hypotheekrentes en de economische gevolgen van de coronamaatregelen, bracht de oversluitmarkt in maart flink in beweging. Syntrus Achmea kreeg ruim tweeëneenhalf keer zoveel aanvragen te verwerken als normaal in deze periode. Het hoogste aantal in de geschiedenis van het bedrijf. Vooral van mensen die het zekere voor het onzekere namen en nog snel wilden profiteren van de lage rente. Oudega: “Als je naar de hypotheekmarkt als geheel kijkt, dan heeft de oversluitmarkt zich dit jaar voor het overgrote deel in het voorjaar geconcentreerd. Die enorme oversluitpiek geeft ons en de adviseur de rest van het jaar meer ruimte om andere zaken op te pakken.”

Lees hier het hele interview met Bruno Oudega gratis in de nieuwe eInFinance:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.