Brondata-mijlpaal: Inkomensbepaling Loondienst (IBL) zonder salarisstrook

2

Vandaag staat het thema Brondata centraal in InFinance Kansen & Visies – De Talkshow. Aan de talkshowtafel maakt CEO Merlyn van den Berg bekend dat Vista Hypotheken begin 2024 de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) zonder salarisstrook accepteert, als de eigen bijdrage pensioen niet benodigd is voor het toetsinkomen.

Acceptatiegraad bij de adviseur moet omhoog om van brondata een succes te maken

In het Brondata Convenant is afgesproken om uiterlijk 1 januari 2025 markt breed mogelijk te maken dat adviseurs een hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst (of vergelijkbaar/minder complex) op basis van alleen brondata geaccepteerd krijgt bij een geldverstrekker, door gebruik te maken van een standaard. Er worden al flinke stappen gemaakt, maar er moet in 2024 nog een hoop gebeuren om die ambitie te realiseren.

De complexiteit van brondata zit volgens HDN niet in de techniek, maar in de veranderbereidheid. Daarom is er volgens HDN-bestuurder en tafelgast Jennifer op ’t Hoog meer aandacht en verbinding nodig om een keten brede veranderbereidheid op gang te brengen. Haar boodschap: “Beste geldverstrekker ga eens in gesprek met de adviseur en vraag wat die nodig heeft om brondata te gaan gebruiken en bestaande patronen te veranderen. Het is een wezenlijke verandering in hoe een adviseur een aanvraag doet.”

Bekijk de InFinance Kansen & Visies – De Talkshow:

Intermediair smacht naar één marktstandaard

Ook tafelgast Gert Vasse, commercieel directeur Ockto, ziet in de adviseur de sleutel voor het succes van brondata. Vasse: “Je zult echter op dit moment maar intermediair zijn: 51 HDN gecertificeerde hypotheekaanbieders met ieder z’n eigen proces. Het is onmogelijk om al die verschillende processen bij aanbieders goed te kennen. Daarom wordt brondata door het merendeel van de intermediairs nog als iets extra’s ervaren naast het reguliere proces. Voor de zekerheid wordt aan de klant ook een geheel papieren dossier opgevraagd; want je weet bij aanvang van de gesprekken niet welk papier je wellicht allemaal nodig hebt bij de hypotheekaanvraag.” Aan de talkshowtafel vertelt hij ook waarom één marktstandaard voor het gebruik van brondata voor echt onafhankelijk advies gaat zorgen.

IBL zonder salarisstrook

Met het lanceren van de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) zonder salarisstrook zet Vista Hypotheken een eerste stap op het gebied van brondata. Een stap van formaat waarmee de geldverstrekker van hekkensluiter naar een speler in de voorhoede transformeert. Samen met Ockto gaat Vista volgend jaar namelijk nieuwe gebieden verkennen. Niet alleen voor zichzelf, maar om samen te leren, vertelt Van den Berg: “Laten we kennisdelen en elkaar verder helpen, want uiteindelijk is brondata een middel voor gemak voor zowel de klant, intermediair als geldverstrekker en in the end geen onderscheidend vermogen. We delen graag onze ervaringen met andere geldverstrekkers over waarom wij het verantwoord vinden om de salarisstrook los te laten.”

Weg met de werkgeversverklaring

De nieuwe werkgeversverklaring model 2024 van NHG roept veel vragen op in de markt. Daarom vraagt Carla Hidding, Manager Innovatie Aegon, zich af waarom er nog met een werkgeversverklaring wordt gewerkt als dat met de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) niet nodig is. “IBL werkt sneller voor klant en adviseur en je kunt in het in heel veel gevallen inzetten. Uit onderzoek van Aegon/ASR blijkt namelijk dat er heel weinig aanvragen op de laatste euro’s inkomens afhangen (om de max hypotheek te kunnen krijgen).”

InFinance Kansen & Visies – De Talkshow is powered by Stater. Een overzicht van alle uitgezonden talkshows kun je hier vinden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.