Brondata betrouwbaar of niet?

0

Martin Keegstra, directeur Romeo Financiële Diensten, hoopt dat de branche lering trekt uit de fouten met de IBL-rekentool. “Laten we met z’n allen er voor waken dat onze psychotische drang naar automatiseren er niet voor gaat zorgen dat we het belang van onze klanten uit het oog gaan verliezen.”

‘Mijn zorg werd tot voor kort weggewuifd’

HDN heeft dit jaar al twee keer melding moeten doen van een grote fout in de rekentool voor de inkomensbepaling loondienst (IBL). De eerste keer bleek het te gaan om de fiscale bijtelling van klanten met een lease-auto, die ten onrechte niet in mindering zijn gebracht op het toetsinkomen. De gevolgen van deze fout voor de klant kunnen groot zijn, omdat er maar liefs ruim vijf maanden lang een te hoog toetsinkomen is afgegeven door de IBL-rekentool.

‘Hoop is veelal uitgestelde teleurstelling’

De bug in de IBL-rekentool is ontstaan door een wijziging in het UWV-verzekeringsbericht waarvan HDN niet op de hoogte was. Dat laatste brengt ook meteen een kwetsbaar punt aan het licht. In dit geval het UWV, maar ook de andere IBL-databronnen die worden gebruikt, kunnen zaken aanpassen zonder de verplichting om die aanpassing te delen met HDN.

In zijn column schrijft Martin Keegstra (foto) zijn verbazing hierover van zich af. “De eenvoudige les die we hieruit kunnen trekken is dat zonder duidelijke contractuele afspraken, gebruikers aan de goden zijn overgeleverd in de hoop dat er voldoende controlemechanismen aanwezig zijn om eventuele wijzigingen tijdig te constateren.”

IBL-helpdesk

Eind februari heeft HDN een speciale IBL-helpdesk ingericht waar adviseurs terecht kunnen voor meer informatie over aanvragen van klanten met een lease-auto waarvoor zij tussen 13 augustus 2020 en 28 januari 2021 een IBL-berekening hebben uitgevoerd. Deze helpdesk is dus niet voor bijvoorbeeld nieuwe aanvragen of aanvragen die al eerder zijn afgewezen.

Lees hier (kosteloos) het volledige artikel:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.