Bright: 29% lagere pensioeninleg vrouwen

0

BrightPensioen zag in 2023 voor het eerst een gelijke instroom van vrouwen en mannen als deelnemer. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn er wel forse verschillen zichtbaar tussen vrouwen en mannen als het gaat om wat maandelijks wordt ingelegd en het opgebouwde vermogen.

Op Internationale Vrouwendag spreekt BrightPensioen van een trend, omdat de instroomaantallen mannelijke en vrouwelijke deelnemers over een periode van meerdere jaren naar elkaar zijn toegegroeid. Toch is het aandeel mannen dat pensioen opbouwt bij BrightPensioen nog steeds flink groter dan het aandeel vrouwen en lopen ook de verschillen in opbouw en inlig behoorlijk uiteen.

Karin Jakobsen (foto), oprichter van BrightPensioen: “Het onderwerp pensioenkloof staat gelukkig meer en meer op de agenda, maar dat is niet genoeg. Ik vind het belangrijk dat vrouwen zich bewust zijn dat de keuzes die ze nu maken, impact hebben op hun financiële positie later. Wij willen vrouwen handvatten bieden om de pensioenkloof te dichten.”

Opvallendste verschillen

Deze verschillen tussen mannen en vrouwen vallen op bij de Bright deelnemers:

  • 58% van de deelnemers is man tegenover 42% vrouwen.
  • Onder de groep ondernemers (zzp’ers en DGA) is dat 40% vrouw versus 60% man.
  • Onder de groep werknemers (die bij een werkgever werken die pensioen bij BrightPensioen heeft geregeld) is dat 44% vrouw versus 56% man.
  • De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen is nagenoeg gelijk en ligt op circa 40 jaar.
  • Vrouwen leggen bij Bright maandelijks 29% minder in dan mannen: vrouw: € 277 man: € 389.
  • Vrouwen hebben een gemiddeld vermogen van € 12.390 in hun Bright-pensioenpot en mannen gemiddeld € 19.865.
  • Vrouwen hebben dus 38% minder vermogen in hun pensioenpot, wat volgens Jakobsen het gevolg is van jarenlang minder inleggen en gemist rendement.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.