Brexit-uitstel verleend, horrorscenario op komst?

0

Tot ruim na middernacht werd er in Brussel gediscussieerd tussen de EU-leiders over uitstel van de brexit, nadat Theresa May de EU vorige week opnieuw om extra uitstel had gevraagd.

De president van de Europese Raad Donald Tusk was voor een lange verlenging, maar Frankrijk lag dwars. Uiteindelijke resultaat: uitstel tot 31 oktober, oftewel Halloween.

Voorwaarden uitstel

Tusks voorstel werd uiteindelijk door een overgrote meerderheid van de lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, gesteund. Het betekent niet dat de Britse premier May nu op haar lauweren kan gaan rusten. Aan de deal zijn een aantal duidelijke eisen verbonden.

  • Als er voor 31 oktober een akkoord is, verlaat het VK de EU op de eerste van de volgende maand
  • Over de eerder overeengekomen uittredingsovereenkomst wordt niet opnieuw onderhandeld
  • De Britten moeten meedoen aan de Europese verkiezingen, anders is de brexit op 1 juni een feit
  • Er kan tussentijds niet worden onderhandeld over de toekomstige band. Het initiatief ligt hiervoor bij de EU

De Britse premier May streeft ondanks het uitstel voor de brexit nog steeds naar een zo spoedig mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie na. Als het aan May ligt gebeurt dat voor 22 mei, want dan hoeft het Verenigd Koninkrijk niet mee te doen aan de Europese verkiezingen.

Tactische datum

De overeengekomen datum van 31 oktober houdt ongetwijfeld verband met het feit dat het VK zich dan niet kan bemoeien met de benoeming van de leden van een nieuwe Europese Commissie. De datum van 31 oktober valt samen met de laatste dag van de Commissie Juncker. Tenzij er in oktober opnieuw een verlenging komt, wat niemand voorlopig wil uitsluiten, zal geen Brit zitting nemen in de volgende Europese Commissie. Ook is er op 30 juni een evaluatiemoment afgesproken. Dan wordt gekeken of het Verenigd Koninkrijk zich aan alle toezeggingen heeft gehouden.

Situatie ongewijzigd

Tusk kwam een week geleden al met de idee van een ‘flexit’, een flexibel uitstel van de brexit. Die flexit geeft de regie terug aan de EU. De extra tijd dient enkel om de brexitdeal alsnog door het Britse parlement te krijgen en niet om opnieuw te onderhandelen. Het lijkt zo langzamerhand niet meer realistisch om te veronderstellen dat premier May haar deal in vierde instantie toch door het parlement gaat krijgen. Wat dat betreft, liggen alle mogelijkheden nog open, inclusief een no deal-brexit. Misschien moet het Britse volk toch maar opnieuw gaan stemmen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar