Kansen bij een Brexit of Bremain

0

Een ding staat als een paal boven water. Op vrijdag 24 juni staan de financiële markten in het teken van de uitslag van het referendum over een Brexit. Waar liggen de kansen als voor ‘yes’ is gekozen en wat zal hard kunnen stijgen als voor ‘no’ is gestemd?

Eddy Schekman, hoofdredacteur van beleggersplatfom Cash, buigt zich erover. Waar moet u dus volgens hem in gaan beleggen?

Kansrijke markten bij een Bremain

Als het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie (EU) blijft, verkleint dat volgens Schekman de kans op het uiteenvallen van de eurozone. “Voor Italië is dat een belangrijk vangnet. Ook Spanje scoort hoog op het lijstje van kanshebbers, waarmee het effect van de komende verkiezingen naar de achtergrond lijkt te zijn geschoven. Ook zal het beursvertrouwen in Japan en China/Shanghai toenemen. Ook de Braziliaanse reaal en de Russische roebel bieden kansen.”

Bij géén Brexit zullen beleggers het ook weer aandurven om risicodragend te gaan beleggen. Schekman: “Ze zullen dan terugkeren naar markten die vanwege verhoogde risico’s zijn gemeden, wat al dan niet gepaard ging met een uitstroom van kapitaal. Italië (FTSE MIB) staat dan hoog op het lijstje van kansen met een index die 12,9% beneden het 200-daags gemiddelde staat.”

De gevaren van een Brexit

Als het mocht komen tot een Brexit dan zullen beleggers volgens Schekman risicomijdend gaan beleggen en economische bedreigingen gaan incalculeren. “Brazilië (-14,2%), Rusland (-6,9%) en Indonesië (-5,3%) kunnen dan nog een flink stuk dalen naar het 200-daags gemiddelde. Ook de prijzen van commodities zullen dalen. Olie zal relatief sterk dalen (-9,1%) vanwege de economische risico’s. Op basis van charttechnische modellen zal zelfs goud dalen (-5,9%), wat niet logisch is gezien een mogelijk oplopende onstuimigheid op de markten, maar wel past bij de vrees voor de wereldwijde gevolgen van de consumptieve bestedingen.”

Het bericht Kansen en gevaren bij een Brexit of Bremain verscheen eerst op The Asset.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Eddy Schekman

Eddy Schekman woont en werkt vanuit China en houdt zich vooral bezig met duiding van het financiële nieuws voor ondernemende beleggers. Naast redactielid van The Asset is Schekman ook hoofdredacteur van beleggersplatfom Cash.