Brexit gevaar voor pensioenfondsen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen ligt nu 10% hoger dan vorig jaar op 1 augustus. Eventuele aanpassingen van het ECB-rentebeleid en de Brexit-onderhandelingen kunnen de komende maanden de rentemarkten echter nog sterk beïnvloeden.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. Pas als duidelijk is hoe deze zaken zullen uitpakken, zal blijken of ook de grote fondsen uit de gevarenzone kunnen komen, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt.

Gevarenzone

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is, na maanden stabiel te zijn geweest, in juli gestegen naar 107%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg één procentpunt: van 102% naar 103%. Met deze beleidsdekkingsgraad heeft een substantieel aantal fondsen nog een dekkingsgraad die onder het minimaal vereiste ligt van 104,3%.

Dat geldt ook voor een aantal grote fondsen. De vier grootste fondsen noteerden eind juli dekkingsgraden van 96,3% (ABP), 94,2% (PFZW), 95,9% (PME) en 96,6% (PMT). Het risico op kortingen lijkt daar nog niet afgewend en indexatie is nog steeds niet in zicht, schrijft Aon.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.