Breder mandaat Tuchtraad Verzekeraars

0

Door de Tuchtraad Financiële Dienstverlening onder te brengen in een afzonderlijke stichting, willen verzekeraars het onafhankelijke karakter van de Tuchtraad benadrukken. De nieuwe Stichting Tuchtraad Verzekeraars mag voortaan ook zelfstandig sancties en maatregelen opleggen aan verzekeraars.

De Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën) is in 2008 opgericht door het Verbond van Verzekeraars. De taak van de Tuchtraad is onafhankelijke toetsing van klachten op basis van bindende zelfregulering van het Verbond. Dit zijn regels die de verzekeringsbranche voor zichzelf heeft opgesteld, en die naast wet- en regelgeving bestaan.

Door de Tuchtraad Financiële Dienstverlening onder te brengen in een afzonderlijke stichting komt deze op afstand te staan van het Verbond van Verzekeraars. Het klachteninstituut Kifid biedt de stichting administratieve, secretariële, secretarieel-juridisch en financieel administratieve ondersteuning bij de tuchtrechtelijke klachtbehandeling.

Meer bevoegdheden

Tijdens een ledenvergadering van het Verbond op 12 januari is ook besloten een aantal bestaande bevoegdheden anders vorm te geven. Zo kan de Tuchtraad voortaan zelfstandig sancties en maatregelen opleggen aan verzekeraars, in plaats van het geven van een advies daarover aan het Verbond.

Het gaat om:

  • een waarschuwing;
  • een berisping;
  • het treffen van een passende maatregel (niet voor civielrechtelijke aspecten van de zaak);
  • als bijkomende maatregel: het niet-geanonimiseerd publiceren van een uitspraak.

Ook in de nieuwe vorm heeft de Tuchtraad mogelijkheden om een verzekeraar te schorsen of het lidmaatschap van het Verbond te ontnemen. In de nieuwe situatie brengt de Tuchtraad een advies uit, waarna het Verbond bepaalt wat er met het advies gebeurt. Die knip is bewust gemaakt, omdat het Verbond verantwoordelijk is voor het lidmaatschap.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.