Branden veroorzaken grootste maritieme schade

0

Brand- en explosie-incidenten veroorzaken de duurste verzekeringsclaims in de scheepvaartindustrie, terwijl in een tijd van stijgende blootstellingen en inflatie, ladingschade de meest voorkomende schadeoorzaak is, aldus Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

De marine- en vrachtverzekeraar analyseerde tussen januari 2017 en december 2021 wereldwijd meer dan 240.000 claims in de maritieme verzekeringssector, met een waarde van ongeveer 9,2 miljard euro, en heeft een aantal claims en risicotrends geïdentificeerd die de drijvende kracht zijn achter grote verliezen in de sector. Inflatie is een andere belangrijke zorg voor maritieme verzekeraars en hun polishouders, aangezien recente stijgingen van de waarde van schepen en ladingen betekenen dat verliezen en reparaties duurder worden als het misgaat.

Branden

Branden waren goed voor 18% van de waarde van de geanalyseerde maritieme claims (gelijk aan ongeveer 1,65 miljard euro), vergeleken met 13% voor een periode van vijf jaar eindigend in juli 2018. Een factor die bijdraagt aan deze toename van het brandrisico aan boord van schepen is vaak verkeerd gedeclareerde/niet-aangifte (van) gevaarlijke ladingen, terwijl een recente toename van machinekamerbranden een aantal onderliggende risico’s rond de competenties van de bemanning aan het licht kan brengen. De potentiële gevaren van het vervoer van Lithium-Ion batterijen op schepen maken deze bezorgdheid alleen maar groter.

Inflatie

Inflatie drijft de waarde van schepen, vracht en reparaties op in een tijd van groeiende risico’s. Nu in veel landen de rente op of rond de 10% ligt, versterkt de inflatie bestaande trends die leiden tot hogere schadeclaims. De stijgende prijzen van staal, reserveonderdelen en arbeid zijn allemaal factoren die de kosten van claims voor cascoreparaties en machinebreuk verhogen.

Beschadigde goederen

Beschadigde goederen, inclusief lading, is de belangrijkste oorzaak van maritieme verzekeringsclaims qua frequentie, en de op twee na grootste qua waarde, zo blijkt uit de AGCS-analyse. De meest voorkomende claims zijn fysieke schade, meestal als gevolg van slechte behandeling, opslag en verpakking. De laatste jaren zijn er echter ook een aantal diefstal- en temperatuurschadeclaims van grote waarde – dit laatste kan vooral gevolgen hebben voor farmaceutische producten. Diefstal is de derde meest voorkomende oorzaak van claims, waarbij criminelen het gemunt hebben op consumentenelektronica en waardevolle goederen zoals koper. Lading wordt meestal gestolen in havens, magazijnen of tijdens het vervoer. De recente boom in de containervaart heeft ook gevolgen gehad voor vrachtclaims: door een wereldwijd tekort worden containers die niet aan de normen voldoen en beschadigd zijn, opnieuw in gebruik genomen, wat tot verliezen leidt.

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.