Branche telt 5.942 zelfstandige financieel adviesbedrijven

0

Met de uitgave ‘Advies in Cijfers’ geeft Adfiz jaarlijks inzicht in de omvang, het belang en de impact van onafhankelijk advies in Nederland. Dit jaar is speciale aandacht uitgegaan naar onder meer pensioenen, financiële fitheid en duurzame ontwikkeling. De nieuwste Advies in Cijfers is nu online te raadplegen.

In 2023 zijn 5.942 zelfstandige financieel adviesbedrijven actief onder eigen vergunning van de AFM. Deze bedrijven hebben samen 7.270 vestigingen, tegenover nog slechts 420 bankfilialen (2022: 726). Het fijnmazig netwerk van zelfstandige advieskantoren houdt zo persoonlijk advies voor burgers en bedrijven toegankelijk, aldus Adfiz.

Andere highlights uit ‘Advies in Cijfers 2023-2024’ zijn:

  • De meeste kantoren (74%) zijn generalistische kantoren die een breed pakket aan producten en diensten aanbieden. Bij startende kantoren valt de toename op van het aantal kantoren dat niet meer als allround kantoor start maar juist als gespecialiseerd kantoor (61%).
  • 67% van de werknemers ziet wel iets in een Pensioen APK; 61% daarvan heeft daarbij de voorkeur voor een persoonlijk gesprek.
  • 65% van de adviseurs vindt duurzame ontwikkeling een belangrijk thema in adviesgesprekken met particuliere klanten. Onderwerpen die dan aan bod komen zijn financiële fitheid, verduurzamen van de woning, duurzaamheid van financiële producten/beleggingen en klimaatrisico’s en klimaatadaptatie.
  • Slechts 6% van de jongeren beschouwt robo-advies als gelijkwaardig aan menselijk advies.

Bekijk hier de online Advies in Cijfers 2023-2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.