Branche-initiatief helpt startende adviseur op weg

0

De Goudse, Nh1816, Scildon en Bureau DFO willen een centraal platform creëren waar iedereen die overweegt om zich als zelfstandig financieel adviseur te vestigen concrete adviezen en tools kan vinden, die de start van het ondernemerschap vergemakkelijkt.

Volgens de initiatiefnemers besluiten jaarlijks meer dan 150 mensen te starten met een financieel advieskantoor, maar bestaat er binnen de sector geen centrale organisatie die deze veelal jonge ondernemers kan ondersteunen bij het opzetten van een goede structuur voor de bedrijfsvoering van hun financieel advieskantoor. Het gevolg is dat elke startende ondernemer veel zaken zelf moet ontdekken en ontwikkelen.

De intentie die de initiatiefnemers hebben uitgesproken is te komen tot een centraal platform waar iedereen die overweegt om zich als zelfstandig financieel adviseur te vestigen concrete adviezen en tools kan vinden, die de start van het ondernemerschap vergemakkelijkt.

Bijeenkomst voor starters

De Goudse, Nh1816, Scildon en Bureau DFO organiseerden gezamenlijk op 26 juni een bijeenkomst voor de nieuwe generatie financieel adviseurs. In één middag namen de deelnemers in een roulatiesysteem deel aan vier kleinschalige workshops waar ze over verschillende onderwerpen concrete ervaringsmomenten kregen aangereikt en onderling informatie konden uitwisselden.

Aan bod kwamen onder andere de juridische aandachtspunten bij het opzetten van een communicatiestructuur met (toekomstige) relaties, leermomenten uit transitie van werknemer naar ondernemer, het nut van deelname aan een ondernemersnetwerk, tips voor een effectieve lokale positionering en opbouw focusgebieden waaronder MKB.

Deskundige ondernemers

Het algemene beeld dat de initiatiefnemers aan deze bijeenkomst hebben overgehouden is dat de nieuwe generatie ondernemers over het algemeen op vaktechnisch gebied goed uitgerust zijn. “Ook aan geloof dat de markt veel kansen biedt voor ondernemers die de balans weten te vinden in deskundigheid en persoonlijke aandacht voor de klant ontbreekt het niet. Wat wel bleek is dat er verschillende onderwerpen zijn die de nieuwe generatie ondernemers nog niet scherp in beeld hebben. Onderwerpen zoals de kernkeuzen die men wil maken, de formalisering van de relatie met hun klanten (wat doen we wel en wat doen we niet) en de financiële onderbouwing van de bedrijfsvoering.”

In de komende weken wordt deze eerste bijeenkomst met de deelnemers geëvalueerd. Op basis daarvan zullen de vervolgactiviteiten worden bepaald die na de zomer plaatsvinden.

Wie kiest er voor dit vak?

De samenstelling van de groep die ervoor kiest om een financieel advieskantoor te starten is volgens de initiatiefnemers heel divers. “De overgrote meerderheid heeft al als werknemer ervaring opgedaan binnen de financiële sector. De leeftijd waarop men start verschilt sterk. Deels gaat het om relatief jonge ondernemers, die na een aantal jaren als werknemer ervaring te hebben opgedaan besluiten een eigen onderneming op te richten of de onderneming van een ouder overnemen.

Deels betreft het hier ook ondernemers die al geruime tijd in het vak werkzaam waren maar veelal door externe oorzaken zoals verkoop van het kantoor waar men werkzaam was, besluiten zelfstandig ondernemer te worden.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.