Bouwvergunning jackpot voor gemeenten

0

Voor veel gemeenten is de bouwvergunning een belangrijke inkomstenbron. De legeskosten zijn een ware melkkoe. Zo moet iemand voor een gemiddelde nieuwbouwwoning in Voorschoten bijna 9.000 euro neertellen voor het papierwerk van de bouwvergunning, terwijl dezelfde bouwvergunning in Hoogeveen 1.850 euro kost.

In Voorschoten stegen de legeskosten het afgelopen jaar met maar liefst 90%. Daarmee is deze gemeente volgens VEH de duurste van het land. Voor de vereniging zijn de geconstateerde prijsverschillen onacceptabel. De koper van een nieuwbouwwoning ziet in de meeste gevallen de rekening van zijn bouwvergunning niet, omdat deze verdisconteert zijn in de koopprijs van de nieuwe woning.

Maar ook bij verbouwingen blijken de verschillen in bouwleges enorm te zijn. Volgens VEH betaal je in Voorschoten voor een kleine verbouwing van 10.000 euro 938 euro voor de vergunning. In het nabijgelegen Leiden ben je daarvoor 40 euro kwijt. Voorschoten is hiermee 24 keer duurder dan Leiden.

Hardnekkig probleem

Gemeenten hebben geen heldere onderbouwing van de kosten die zij aan hun inwoners berekenen. Dit terwijl ze hier sinds 2017 wel toe verplicht zijn, zegt Rob Mulder van VEH. “De controleerbaarheid van de leges is hierdoor voor zowel de Raad als voor de aanvrager ver te zoeken. De verschillen in gemeentelijke leges voor een omgevingsvergunning zijn hardnekkig, ontoelaatbaar groot en een enorme ergernis voor mensen die er mee te maken hebben.”

VEH wil dat het Rijk gemeenten dwingt om een uniforme en transparante kostprijsberekening te hanteren. Alleen op die manier kunnen de gemeentelijke bouwleges goed met elkaar worden vergeleken. Daarnaast vraagt VEH de 10 duurste en goedkoopste gemeenten de gemeentelijke rekenkamer een analyse te laten maken van de kostenberekeningen.

Mocht dit alles geen resultaat opleveren, dan wil de vereniging dat het Rijk maatregelen neemt en voorschrijft binnen welke marge gemeenten kosten mogen doorberekenen in hun legesverordeningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.