Bouwstenen vermogensopbouw voor de lange termijn

0

De meeste particulieren zijn zich ervan bewust dat er met de lage spaarrentes iets moet gebeuren, dat ze naast sparen ook moeten beleggen om het gewenste rendement te realiseren. Hoe kom je tot een vorm van vermogensopbouw die direct aansluit op hun behoeften?

Beleggen als aanvulling op sparen is essentieel voor het opbouwen of zelfs behouden van vermogen.

Auteur: Jeroen Vetter, Hoofd Investment Office Aegon Nederland

De praktijk laat zien dat particulieren meer rendement op hun geld willen, maar dat ze hier niet zelf het voortouw in nemen. Een beperkt deel van de particulieren maakt gebruik van execution only en belegt zelf via een beleggingsrekening van een financiële instelling. Beleggingsadvies – waarbij de klant doorlopend wordt geadviseerd en uiteindelijk zelf beslist over aan- en verkoop van beleggingen – neemt af met de komst van MiFID II. Deze Europese richtlijn stelt extra eisen aan de zorgplicht richting beleggers.

Op zoek naar gemak

Laagdrempelig vermogensbeheer is nu al verreweg de belangrijkste vorm van beleggingsdienstverlening. Hierbij geeft de klant een financiële instelling het mandaat om, binnen een risicoprofiel, namens de klant te beleggen. Aegon heeft onderzoek gedaan naar wat klanten bij beleggen willen en hoe ze het willen. Het blijkt dat veel particulieren wel degelijk geld opzij willen zetten voor latere doelen zoals aanvulling op het pensioen of een potje voor studiekosten van kinderen, maar hier zelf weinig omkijken naar willen hebben. Bovendien willen particulieren eenvoudige oplossingen. Nadat het risicoprofiel is vastgesteld willen ze geen omkijken meer hebben naar hun portefeuille.

Eenvoud, lagere kosten, slimme spreiding

Deze klantbehoeften laten zien aan welke voorwaarden vermogensbeheer voor particulieren moet voldoen. Centrale uitgangspunt is ook hier: beleggen doe je voor de lange termijn. Dat betekent wegblijven van de waan van de dag. Don’t touch is het devies als de beleggingsportefeuille eenmaal is vastgelegd. Juist omdat de particulier ontzorgd wil worden, is het belangrijk om een goede start te maken en een beleggingsprofiel vast te stellen dat inzicht geeft in doelen, risicotolerantie, persoonlijke situatie en financiële situatie. Het beheren van de portefeuille is dan het werk van de experts zoals Aegon die heeft. Aegon heeft als een van de grootste beleggers van Nederland niet alleen de juiste kennis en jarenlange ervaring, maar ook de gewenste omvang. De omvang in belegd vermogen is weer belangrijk omdat grote volumes lagere kosten mogelijk maken. En lagere kosten hebben juist vanwege de langetermijnbeleggingshorizon een gunstig effect op het rendement; voor particulieren de belangrijkste uitkomst.

Profiteren van meerdere krachtbronnen

Naast eenvoud en lage kosten is slimme spreiding de derde pijler onder effectief vermogensbeheer. Met Aegon Beheerd Beleggen hebben we een oplossing ontwikkeld waarbij particulieren gebruik kunnen maken van de beleggingsoplossingen die we ook inzetten voor de pensioenmarkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde fondsen met een groot volume. Deze fungeren als een ’ultrahybride’ motor. Er zijn voortdurend meerdere krachtbronnen actief, dankzij een weloverwogen mix van zakelijke en vastrentende waarden die over meerdere sectoren heen kijken en verspreid zijn over meerdere economische blokken. Particuliere beleggers profiteren van deze expertise en spreiding en bovendien van lagere kosten.

Kennissessie InFinance Day

Beleggen als aanvulling op sparen is volgens Jeroen Vetter essentieel voor het opbouwen of zelfs behouden van vermogen. Op InFinance Day deelt Jeroen Vetter deze beleggingsvisie van Aegon, neemt hij de adviseur mee in de belangrijkste ontwikkelingen en gaat hij graag het gesprek met de adviseur aan over hoe zij er samen voor kunnen zorgen dat klanten het beste uit hun geld halen.

Schrijf u hier in om gratis deel te nemen aan deze InFinance Day Kennissessie van Jeroen Vetter, hoofd Investment Office Aegon Nederland, op 29 maart 2018 in Expo Houten. (Keuze uit twee sessies: 12.20 uur of 16.00 uur)

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.