Bouwen aan een zekere eigenwoningregeling

0

Ruben Stam heeft zich als fiscaal jurist gespecialiseerd in onder andere de eigenwoningregeling. Op het plenaire podium van HypoVak gaat hij in op de actualiteit en de mogelijkheden om die regeling te vereenvoudigen. Want een ding is zeker, de eigenwoningregeling is razend ingewikkeld geworden.

Wat ooit begon als een relatief simpele regeling is verworden tot een voor velen onbegrijpelijk labyrint aan regels. Voor wie anders beweert, heeft Ruben Stam nog casuïstiek op de plank liggen. Niet verzonnen, zo uit de praktijk.

Complex werd de eigenwoningregeling met de introductie van de bijleenregeling in 2004. Nog complexer werd het in 2013, met de introductie van de fiscale aflossingseis. In 2022 moest de eigenwoningregeling opnieuw worden opgelapt. Niet ter vereenvoudiging, maar omwille van de rechtvaardigheid. De evaluatie van de eigenwoningregeling liet niets aan de verbeelding over: niet uitvoerbaar, niet handhaafbaar en voor alle partijen te complex.

Of zoals Ruben Stam het eerder in InFinance omschreef: ‘Het krot had al lang onbewoonbaar moeten worden verklaard. Maar we blijven het maar oplappen’.

Er is toekomstvisie nodig

Voor een flinke vereenvoudiging van de eigenwoningregeling is een toekomstvisie van het kabinet nodig. Het liefst een visie waarmee we decennia vooruit kunnen, zegt Ruben Stam. “De eigen woning in box 1, box 3, een aparte box 4 of de woning misschien zelfs wel helemaal defiscaliseren. Het zijn allemaal mogelijkheden. Die keuze is politiek. Staatssecretaris Van Rij heeft onlangs aangegeven dat box 3 vooralsnog geen optie is. Maar hij geeft ook aan dat majeure wijzigingen in de regeling op korte termijn niet realistisch zijn. Maar wat is een majeure wijziging? En valt er dan echt niks te vereenvoudigen?”

Voor HypoVak is het eerst nog Prinsjesdag. Hoe groot is de kans dat er dan uit de hoge hoed van het demissionaire kabinet een toekomstvisie voor de eigenwoningregeling tevoorschijn komt? Met of zonder die visie, op het plenaire podium van HypoVak geeft Ruben Stam in de keynote ‘Bouwen aan een zekere eigenwoningregeling’ zijn visie op de eigenwoningregeling. De visie van een echte specialist.

Ruben Stam

Ruben Stam is als fiscaal jurist en pensioenjurist gespecialiseerd in onder meer de eigenwoningregeling, pensioen-, lijfrente en overige inkomensvoorzieningen. Van zijn hand verschijnen regelmatig fiscale en juridische publicaties, onder andere in het Vakblad De Hypotheekadviseur waar hij vaste medewerker voor is. Daarnaast treedt Ruben Stam regelmatig op als spreker of docent. Voor het Register Belastingadviseurs (RB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is hij docent voor de eigenwoningregeling. Hij is werkzaam als fiscaal jurist binnen de afdeling Legal & Tax van Nationale-Nederlanden Bank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.