Bouwen aan een zekere eigenwoningregeling

0

Dat de eigenwoningregeling complex is, is geen verrassing. Dat de eigenwoningregeling alleen maar complexer wordt, is evenmin groot nieuws, schrijft mr. Ruben Stam.

Dit is een no-brainer: weg met de dertigjaarstermijn!

De bijleenregeling (2004), de fiscale aflossingseis (2013), de aanpassingen in de werking van de eigenwoningregeling bij fiscaal partnerschap (2018, 2022 en 2024) strekken daarbij tot voorbeeld. In 2019 verschenen twee evaluatierapporten over de eigenwoningregeling. De conclusies bevestigden wat we allemaal al lang al wisten: de eigenwoningregeling is ondoelmatig, niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar. Die conclusies worden in het dit jaar verschenen ambtelijk rapport Aanpak fiscale regelingen nog eens onderschreven. De eigenwoningregeling is bovendien een hele dure fiscale regeling. Met de hypotheekrenteaftrek gaat volgend jaar een slordige 11 miljard euro gemoeid. Daarmee staat de eigenwoningrenteaftrek op nummer vier van duurste fiscale regelingen, na de arbeidskorting, de algemene heffingskorting en tweedepijler-pensioenopbouw. Voor een ondoelmatige, niet-uitvoerbare en niet-handhaafbare fiscale subsidie is dat te gek voor woorden.

Slecht gedrag wordt beloond

Daar komt nog bij dat slecht gedrag wordt beloond. De brave burger met de juiste belastingmoraal betaalt zijn hypotheekadviseur voor zijn advies, bemiddeling en totstandkoming van een juiste hypotheekconstructie. De doe-het-zelver bespaart zich deze kosten, heeft mogelijk een fiscaal ondeugdelijke hypotheekconstructie, maar komt er bij de Belastingdienst mee weg, waardoor hij financieel beter af is. De rechtvaardigheid is ver te zoeken. Dat kan zo niet langer. De eigenwoningregeling moét aangepast worden en daar kunnen we niet nog weer een kabinetsperiode mee wachten.

Lees hier het hele artikel van mr. Ruben Stam in de nieuwste e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.