Bonden leggen cao-onderhandelingen met NN stil

0

De cao-onderhandelingen met NN Group (Nationale-Nederlanden) liggen stil. Vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie komen na een jaar praten met de verzekeraar tot de conclusie dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt en daarom is het overleg door de bonden opgeschort. Zij keren nu terug naar hun achterban met de vraag welke volgende stap gezet moet worden.

Terwijl de vorige cao al op 1 januari afliep, lijkt er op een nieuwe overeenkomst voorlopig weinig zicht. Waar de bonden de inzet hebben om de lonen in 2021 met 3% te laten stijgen (of in ieder geval mee te laten stijgen met die van vergelijkbare bedrijven), houdt NN vast aan kostenbeheersing en krimp van de organisatie. Voor de bonden is het van belang dat het bestaande sociaal plan overeind blijft, maar ook daar wil NN versoberen. Martijn den Heijer, onderhandelaar CNV Vakmensen: “We komen zo geen stap verder. Met het opschorten van het cao-overleg geven we als gezamenlijke bonden een helder en krachtig signaal aan Nationale-Nederlanden. De werknemers verdienen een eerlijke cao, met een passende loonsverhoging en een goed sociaal plan.”

Geen aanknopingspunten

Na een jaar van praten en voorstellen doen zijn de bonden tot de conclusie gekomen dat er geen aanknopingspunten zijn om nu verder te praten. Inge de Vries, belangenbehartiger De Unie: “Uit een enquête die begin dit jaar door personeel is ingevuld, blijkt dat de inzet wat hen betreft nog steeds een loonsverhoging en behoud van het huidige sociaal plan moet zijn. De medewerkers krijgen van NN veel complimenten voor hun inzet en flexibiliteit. Daar hoort ook een financiële blijk van waardering bij. De medewerkers zijn daar duidelijk over geweest. Helaas laat NN het bij woorden alleen.”

Terug naar de leden

De onderhandelingsdelegatie wil de opschorting van het overleg gebruiken om in gesprek met de leden te gaan over hoe nu verder. FNV Finance-bestuurder Gerard van Hees: “Nu we er onderhandelend niet uitkomen, moeten we ons de vraag stellen of we bereid zijn de onderhandelingsinzet te ondersteunen door druk te zetten op NN. Bijvoorbeeld door onze onvrede te uiten in het werkoverleg. Of zijn we bereid om onze onderhandelingsinzet aan te passen aan de eisen van NN? Dit zijn meteen de twee uitersten van de mogelijkheden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.