Boetes overtreden Wft gaan flink omhoog

0

De boetes voor het overtreden van de Wft gaan omhoog. Dat blijkt uit het wetsvoorstel ter implementatie van de verordening en richtlijn marktmisbruik dat minister Dijsselbloem van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maximumboete voor ernstige overtredingen gaat omhoog van 4 naar 5 miljoen euro, waarbij de maximumboete bij herhaalde overtredingen wordt verdubbeld naar 10 miljoen euro. Dijsselbloem: “Voor grote ondernemingen wordt voor ernstige overtredingen een maximumboete ingevoerd die gerelateerd is aan de omzet. Deze boete bedraagt maximaal 10% van de netto-omzet. In gevallen waarbij Europese regels nog hogere boetes vereisen, kan de maximale boete worden verhoogd tot 20 miljoen euro of, in het geval de maximumboete aan de omzet is gerelateerd, 15% van de netto-omzet.”

Boetesystematiek

De implementatie van de verordening marktmisbruik is aangegrepen om de boetesystematiek voor de hele Wft aan te passen. Van de hogere boetes moet een afschrikwekkende werking uitgaan. Met het wetsvoorstel komt het kabinet volgens de minister ook tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om de boetes te verhogen en omzetgerelateerde boetes in te voeren.

Naast het nieuwe boetesysteem worden met het wetsvoorstel de verordening en de richtlijn marktmisbruik geïmplementeerd. “De Europese verordening actualiseert en harmoniseert de regels ter voorkoming van marktmisbruik. Bijvoorbeeld manipulatie van benchmarks als Libor en Euribor is voortaan in alle EU-lidstaten marktmisbruik. Vanwege de nieuwe Europese richtlijn moeten ernstige vormen van marktmisbruik ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Op beide punten liep Nederland voor op de Europese regels”, schrijft Dijsselbloem.

Marktmisbruik

In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel schrijft minister Dijsselbloem dat handel met voorwetenschap en marktmanipulatie, samen bekend onder de noemer marktmisbruik, “ernstige vergrijpen” zijn, die de integriteit van de financiële markten schaden en daarmee het vertrouwen van het publiek in deze markten aantasten.

“Marktintegriteit is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de financiële markten. Wanneer markten niet integer zijn, verliezen beleggers het vertrouwen, wat tot gevolg kan hebben dat beleggers en kapitaalvragers niet langer bereid zijn te participeren in de financiële markten”, aldus de minister. “Het is van essentieel belang dat er adequate regels zijn die marktmisbruik moeten voorkomen. De regels moeten er ook voor zorgen dat beleggers worden voorzien van volledige, correcte en toegankelijke informatie, zodat iedere belegger op basis van dezelfde informatie beleggingsbeslissingen kan nemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.