Boete Robeco vanwege nalatigheden bij voorkomen witwassen

0

De AFM heeft op 31 maart 2022 een bestuurlijke boete van 2 miljoen euro opgelegd aan Robeco Institutional Asset Management (RIAM). De boete is opgelegd omdat RIAM tussen juli 2018 en april 2020 er onvoldoende voor heeft gezorgd dat de beleggingsinstellingen die in RIAM’s beheer zijn, cliënten hebben gecontroleerd op witwassen.

De Wwft heeft als doel om het witwassen van geld en het financieren van terrorisme te voorkomen en te bestrijden. Beheerders van beleggingsinstellingen hebben daarbij een rol als poortwachter, om criminele geldstromen buiten het financiële stelsel te houden. Dit betekent onder meer dat zij een voortdurende controle moeten uitoefenen op hun cliënten. Eventuele ongebruikelijke transacties die hierbij aan het licht komen, moeten direct worden gemeld bij de Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU). Als beheerder van de beleggingsinstellingen is Robeco verantwoordelijk voor de naleving van deze verplichtingen.

Ontoereikende voortdurende controle

AFM: “De controle die de beleggingsinstellingen uitvoerden op de cliënten en hun transacties schoot op meerdere punten tekort. Zo hebben de instellingen aan een deel van hun cliënten een onjuiste of helemaal geen risicoclassificatie toegekend, waardoor zij onvoldoende zicht hadden op deze cliënten. Daarnaast gebruikten de instellingen een ontoereikend transactiemonitoringssysteem, waarbij de monitoring slechts plaatsvond op basis van vijf algemene ‘business rules’, zonder onderscheid naar type cliënt. Ook controleerden de instellingen voor het gros van de cliëntenpopulatie nauwelijks op structurele wijze of de over de cliënt bekende gegevens nog actueel waren. Hierdoor waren de beleggingsinstellingen onvoldoende in staat om mogelijke ongebruikelijke transacties als zodanig te herkennen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.