‘Bodem prijsdalingen ORV in zicht’

0

De gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering met een gelijkblijvende dekking is sinds 2002 met bijna 57% gedaald. Volgens MoneyView komt de bodem van de prijsdalingen echter nu mogelijk in zicht.

Het afgelopen jaar is de gemiddelde premie van een ORV met 2,67% gedaald, zo valt te lezen in een nieuw Special Item van MoneyView over overlijdensrisicoverzekeringen. De trend van dalende premies voor overlijdensrisicoverzekeringen heeft zich dus ook afgelopen jaar doorgezet. “De gemiddelde laagste premies in het afgelopen jaar zijn echter slechts met 0,2% gedaald. In 2015 daalden de laagste premies nog met 3%. Dit duidt er mogelijk op dat de bodem nu in zicht komt,” aldus het researchbureau.

De aanbieders die hun premies in het afgelopen jaar het sterkst hebben verlaagd waren Brand New Day, ABN Amro, ASR, Klaverblad en Dazure (met de GewoonIdee en Finvita Overlijdensrisicoverzekering). De hevige concurrentie heeft er mede toe geleid dat in de afgelopen twee jaar acht verzekeraars in Nederland zijn gestopt met het aanbieden van een overlijdensrisicoverzekering.

Nieuw en oud

In het afgelopen jaar zijn twee nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen op de markt gekomen: de Special Overlijdensrisicoverzekering (iptiQ) van TAF en de FBTO Overlijdensrisicoverzekering. In 2016 zijn vier verzekeraars gestopt met het aanbieden van een overlijdensrisicoverzekering: Nationale-Nederlanden, BNP Paribas, Patronale en De Hypotheekshop. Tevens worden de DAK en TAF Overlijdensrisicoverzekering niet meer aangeboden onder de paraplu van risicodrager ACE.

Verder biedt Leidsche verzekeringen sinds november jongstleden geen tarief meer aan met een leeftijdsafhankelijke premie en haalde Aegon in december de Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid van de markt. De Uitgebreid-variant van Aegon kende een korting op basis van levensstijl die alleen beschikbaar was vanaf een verzekerd bedrag van 250.000 euro voor klanten tussen de 25 en 50 jaar, die niet roken en een BMI tussen 18,5 en 25 hebben.

Marktontwikkelingen

In de eerste drie kwartalen van 2016 zijn er volgens MoneyView in Nederland 150.736 overlijdensrisicoverzekeringen verkocht. Dit is een daling van 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Het gemiddeld verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekeringen die tot en met september 2016 zijn verkocht, bedraagt 148.323 euro. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van bijna 9%. Er is sprake van een opwaartse trend van het gemiddelde verzekerd bedrag sinds 2011.

Productrating Prijs

MoneyView publiceerde tevens haar traditionele ProductRating Overlijdensrisicoverzekering. Ten behoeve van de ProductRating Prijs zijn 47 producten met een gelijkblijvende dekking en 48 producten met een annuïtair dalende dekking onderzocht. Voor de gelijkblijvende dekking waren er vijf sterren voor Brand New Day (Overlijdensrisicoverzekering), Delta Lloyd/Ohra (Overlijdensrisicoverzekering) en TAF (TAF Special ORV (zonder afkoopwaarde (iptiQ)).

Voor de annuïtair dalende dekking waren er vijf sterren voor Brand New Day (Overlijdensrisicoverzekering), Generali (Overlijdensrisicoverzekering) en TAF (TAF Special ORV (zonder afkoopwaarde (iptiQ)).

Productrating Voorwaarden

Ten behoeve van de ProductRating Voorwaarden zijn 45 producten onderzocht op voorwaarden en mogelijkheden. Voor de gelijkblijvende dekking waren hier vijf sterren voor TAF met de TAF Personal ORV (met afkoopwaarde (Quantum),de TAF Special ORV (met afkoopwaarde (Credit Life) en de TAF Special ORV (met afkoopwaarde (iptiQ).

Wat betreft de annuïtair dalende dekking werden er vijf sterren verdiend door (eveneens) TAF met de drie voorgenoemde producten. Ook Dazure (GoedIdee Nabestaandenverzekering) ontving vijf sterren voor haar voorwaarden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.