Blok geeft toe: Blok-hypotheek is duurder

0

De AFM gaat er op toezien dat de nieuwe startershypotheken in het belang van de consument zijn. Dat schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer. Blok heeft ook toegegeven dat de ‘Blok-hypotheek’ op de lange duur een stuk duurder is dan een annuïtaire hypotheek.

Bij de hypotheken kunnen starters met een goed carrièreperspectief ervoor kiezen om voor een deel van hun hypotheek een tweede lening te nemen. Die verlaagt dan de maandlasten, maar de rente op die tweede lening is niet aftrekbaar voor de fiscus. Dat zal er toe leiden dat wie daarvoor kiest over een periode van 30 jaar gezien meer geld kwijt is dan wie gewoon in 30 jaar aflost en geen tweede lening neemt.

De AFM vindt de constructie ‘lening voor een lening’ lang niet voor iedereen geschikt, en vindt dat banken en adviseurs ontzettend goed moeten letten op de kennis en de financiële positie van degene die voor zo’n constructie opteert.  Volgens Blok moet er individueel worden bekeken of de consument geen nadelige gevolgen van zijn keuze ondervindt.   

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.