Blok gaat gesprek aan over risico-opslag

0

Minister Stef Blok (Wonen) wil met de banken praten over de risico-opslag die zij op de hypotheekrente berekenen bij het verlengen of oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Daarmee reageert hij op de kritiek van Vereniging Eigen Huis (VEH) eerder deze maand.

Huiseigenaren met een bescheiden aflossingsvrije hypotheek, die vaak maar half zo hoog is als de waarde van hun woning, betalen volgens VEH ten onrechte een risico-opslag bovenop hun hypotheekrente. Deze opslag kan oplopen tot 0,3%.

Banken en andere geldverstrekkers berekenen de renteopslag omdat dat er volgens hen bij alle aflossingsvrije hypotheken een extra hypotheekrisico zou bestaan, in tegenstelling tot een annuïteitenhypotheek waarop maandelijks wordt afgelost.

VEH vermoedt echter dat banken de renteopslag vooral gebruiken om het rendement op hypotheken te verhogen. “Voor een opslag ontbreekt iedere grond als er sprake is van een flinke overwaarde. Er is dan namelijk geen extra risico voor de bank.”

Minister Blok wil dit thema aan de kaak stellen bij de banken tijdens een (al eerder gemaakte) afspraak. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer op vragen van zijn eigen VVD, zo melden verschillende media.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.