Niet blindvaren op hypotheekvergelijking

0

De consument die een hypotheek wil afsluiten heeft op dit moment te weinig inzicht in hoe het productaanbod tot stand komt. Daarom pleiten De Hypotheker en De Hypotheekshop ervoor dat de branche consumenten in één oogopslag inzicht biedt in het kanaal en product dat het beste aansluit op hun wensen en behoeften.

Alleen dan zijn zij in staat een weloverwogen en bewuste keuze te maken, zegt Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop. Consumenten kunnen volgens De Hypotheekshop en De Hypotheker financieel worden benadeeld als te weinig geldverstrekkers en verzekeraars worden meegenomen in de vergelijking voor het sluiten van een hypotheek. Onderzoek door MoneyView wees onlangs nog uit dat een breed assortiment daarbij doorslaggevend is.

Geef consument duidelijkheid

Maar consumenten zijn hiervan lang niet altijd op de hoogte, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Voor consumenten kan het een groot verschil maken via welke dienstverlener zij een hypotheek afnemen. Een bank kan alleen eigen producten aanbieden, terwijl intermediairs toegang hebben tot een uitgebreid assortiment en deze producten ook met elkaar kunnen vergelijken. Het moet voor de consument alleen al om die reden duidelijk zijn of een dienstverlener verbonden is aan een bank of verzekeraar, maar ook hoe de vergelijking tot stand komt en of sprake is van (online)advies. De Consumentenbond en OvFD ondersteunen dit standpunt en spannen zich hier ook voor in.”

Adviseur slechts fractie duurder

De Hypotheekshop en De Hypotheker zetten zich samen in om consumenten bewust te maken van de waarde van onafhankelijk advies. “Om de prijs-kwaliteitverhouding van onafhankelijk advies eerlijk in kaart te brengen zou de focus moeten liggen op de voordelen op lange termijn en niet op de kosten bij het afsluiten. Uit eigen berekeningen blijkt dat het sluiten van een hypotheek via een online aanbieder over de hele looptijd van dertig jaar slechts zo’n 3 tot 4 euro netto per maand goedkoper is. Voor dit bedrag ontvangt de consument bij intermediairs echter wel een uitgebreide vergelijking en begeleiding, persoonlijk advies op maat en de zekerheid dat je als klant goed zit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.