BLG Wonen zet puntenstelsel in bij Verhuurhypotheek voor betaalbare huur

0

Om het segment van middenhuur in de vrije sector betaalbaar te houden introduceert BLG Wonen in het eerste kwartaal van 2023 de Verhuurhypotheek. Hiermee moeten verhuurders de huurprijs baseren op het puntenstelsel. De Volksbank-dochter is daarmee naar eigen zeggen de eerste geldverstrekker die inspeelt op de plannen van minister Hugo de Jonge om het aandeel van de middenhuur te vergroten, door meer huurwoningen uit de vrije sector onder het puntenstelsel te brengen op een manier die ook voor verhuurders interessant is.

“Vanwege de hoge huren in de vrije huursector loopt een toenemend aantal huurders vast. Door van verhuurders te verlangen dat zij de huurprijs bepalen aan de hand van het puntenstelsel in ruil voor gunstige productvoorwaarden, willen wij een actieve bijdrage leveren aan een betaalbare huurwoningmarkt en woekerhuren tegengaan”, zegt Frank Soede (foto), directeur BLG Wonen. “Bij 54% van de woningen in de vrije huursector is de huur hoger dan volgens het landelijke puntenstelsel redelijk zou zijn, dat blijkt uit onze Woontoegankelijkheidsmonitor. De huur van deze woningen is gemiddeld 29% te hoog. Door deze hoge huren betalen huurders gemiddeld 42% van het besteedbare inkomen aan woonlasten.”

Puntenstelsel

Verhuurders in de vrije huursector moeten bij de Verhuurhypotheek de huurprijs op het puntenstelsel baseren, maar krijgen daar gunstige voorwaarden van de geldverstrekker voor terug. Zoals de mate waarin de woning in verhuurde staat gefinancierd kan worden, de looptijd of de rentevaste periode. Op basis van het taxatierapport en huurcontract ziet BLG Wonen erop toe dat het puntenstelstel daadwerkelijk wordt toegepast. De hypotheek is bedoeld voor mensen die een huis willen aanhouden of kopen om te verhuren, tegen een verantwoorde huur gebaseerd op het puntenstelsel. “We weten dat de Verhuurhypotheek interessant kan zijn voor zzp’ers als onderdeel van hun pensioenplan. Of voor bijvoorbeeld ouders die een huis willen kopen om te verhuren aan hun kinderen”, aldus Soede.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.