BLG: ‘Uniforme huurverklaring werkt niet’

0

Duurhuurders zijn te verschillend qua huishouden, leeftijd, arbeidscontract/inkomen en betaalgedrag, waardoor één standaardaanpak voor iedereen niet werkt. Dat concludeert BLG Wonen na een pilot met een uniforme huurverklaring waarbij ook in het verleden gedragen huurlasten werden meegewogen.

BLG: “Nederland telt 574.000 huishoudens die huren in de vrije sector. Van hen is 61% duurhuurder. Wij vinden het opmerkelijk dat zij hoge maandelijkse huur betalen (gemiddeld meer dan 33% van hun inkomen), maar vaak niet in aanmerking komen voor een hypotheek.” Daarom startte de hypotheekverstrekker een pilot met de huurverklaring waarbij ook in het verleden gedragen huurlasten werden meegewogen. Uit de evaluatie blijkt nu dat bijna 40% van de deelnemende duurhuurders wel degelijk een financiering kan krijgen.

Kennisuitwisseling

De pilot is inmiddels afgerond. BLG Wonen gaat op basis daarvan nu verder met betere voorlichting voor duurhuurders. Daarnaast maakt de geldverstrekker zich hard voor meer kennisuitwisseling in de financiële sector over de manier waarop hypotheekaanvragen voor duurhuurders die niet aan de inkomenstoets voldoen, beter kunnen worden ingediend.

Lessen uit de pilot huurverklaring

  • 39% van de duurhuurders die deelnam aan de pilot, kan toch een financiering krijgen. 25% van hen kan zelfs binnen de standaard hypotheekregels terecht. En voor de overige 14% is er maatwerkproces. Voor duurhuurders is het dus van belang om verder te kijken dan de standaard online berekeningstools en om in gesprek te gaan met adviseurs.
  • Duurhuurders zijn te verschillend qua huishouden, leeftijd, arbeidscontract/inkomen en betaalgedrag, waardoor één standaardaanpak voor iedereen niet werkt. Met de huurverklaring toetste BLG Wonen zo’n aanpak voor duurhuurders die buiten de standaard regels vallen. In de praktijk blijkt dat niet de oplossing. BLG Wonen gaat daarom proactief inzetten op meer kennis over de manier waarop hypotheekaanvragen voor individuele duurhuurders die niet aan de standaard inkomenstoets voldoen, beter kunnen worden ingediend.
  • Door de lange wachttijd en hoge prijzen willen duurhuurders graag in één keer het perfecte huis kopen. Er is minder bereidheid tot het doorlopen van een ‘wooncarrière’ van klein naar een groter koophuis. Ook is men weinig bereid buiten de eigen regio te kijken. Deze ontwikkeling zie je landelijk terug: Nederlanders geven aan niet in een ander deel van de Nederland te willen wonen in ruil voor meer hypotheekkansen (54%) of lagere maandlasten (50%). Zelfs als zij door corona nu meer zouden thuiswerken (67%).
  • Anders dan de koopmarkt en de sociale huurmarkt, wordt de vrije huursector niet gesubsidieerd. Dat werkt ongelijkheid in de hand. Het verschil in vermogensopbouw tussen iemand die duur huurt en iemand die koopt, is in tien jaar gemiddeld 50.000 tot 70.000 euro. Deze financiële tweedeling maakt dat een landelijke aanpak van de duurhuurproblematiek hard nodig is.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.