BKR ziet aantal restschulden oplopen

0

Het aantal betalingsachterstanden op hypotheken is vorig jaar fors teruggelopen, maar het aantal mensen met een restschuld nam toe. Dat blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer. De restschulden stijgen in bijna alle leeftijdscategorieën. De leeftijdscategorie van 25-40 jaar vormt hierop de enige uitzondering.

‘Preventieve betalingsregelingen hebben veel problemen voorkomen’

Eind 2019 hadden ruim 20.000 mensen een restschuld na de verkoop van een woning. Eind 2020 waren dit er ruim 21.000. Dit is een stijging van bijna 5%. Dit is opvallend, omdat de woningprijzen fors stegen in deze periode.

Betalingsachterstanden hypotheek

Het aantal betalingsachterstanden op hypotheken is in 2020 behoorlijk teruggelopen. Ruim 39.000 Nederlanders hadden eind vorig jaar een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun eigenwoninghypotheek. Eind 2019 waren dit er nog meer dan 49.000. Dit is een afname van ongeveer 20%. BKR merkt daarbij op dat het aantal preventieve betalingsregelingen sinds het begin van de coronapandemie sterk is toegenomen en aan deze daling heeft bijgedragen.

Preventieve betalingsregelingen

Kredietaanbieders hebben na het uitbreken van Covid-19 in Nederland actief afspraken gemaakt met hun klanten om financiële problemen als gevolg van de coronamaatregelen waar mogelijk te voorkomen. Eind maart 2020 waren er 300 preventieve betalingsregelingen van tenminste vier maanden overeengekomen. Eind september was dit gestegen tot bijna 2.500. Een groot deel van deze regelingen is inmiddels beëindigd. Eind 2020 liepen er nog ruim 1.100 preventieve betalingsregelingen op eigenwoninghypotheken. Het aantal betalingsregelingen na een betalingsachterstand van minimaal drie maanden daalde in dezelfde periode van ruim 6.200 eind 2019 naar ruim 5.600 eind 2020.

Niet te vroeg juichen

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR, noemt het positief dat veel mensen met een preventieve betalingsregeling uit de financiële problemen zijn gebleven, maar waarschuwt ook dat we er rekening mee moeten houden dat in deze onzekere tijd het aantal mensen met een betalingsachterstand op de eigenwoninghypotheek alsnog kan toenemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.