BKR ziet aandeel jongeren fors toenemen

1

De betalingsproblemen op geregistreerde kredieten onder jongeren tot 24 jaar zijn de afgelopen vijf jaar met bijna 70% gestegen. Dit blijkt uit de eerste cijfers van de Schulden Monitor van Stichting BKR. Ondanks deze stijging is de grootste groep mensen met betalingsproblemen nog altijd boven de 30 jaar.

Van alle consumenten met een betalingsprobleem op geregistreerde kredieten is ruim 14% onder de 30 jaar. Het gaat hier om betalingsproblemen bij consumptieve kredieten, hypotheken, schuldbemiddeling en overige financiële verplichtingen die geregistreerd staan in het Centraal Krediet Informatiesysteem.

Het absolute aantal jongeren onder de 30 jaar met betalingsproblemen is met 98.890 nog relatief laag, maar toch maakt Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR, zich zorgen omdat jongeren steeds vaker schulden en betalingsachterstanden hebben. “Ze hebben minder vermogen opgebouwd dan andere leeftijdsgroepen en hebben vaker een flexibel arbeidscontract. Ze zijn hierdoor financieel kwetsbaar. Schulden leveren daarbij ook stress en andere gezondheidsproblemen op. Bovendien hebben veel van hen naast de bij BKR geregistreerde kredieten ook een studieschuld, die niet bij ons wordt gemeld.”

Betere voorlichting studieschuld

Meer dan vier op de vijf (82,7%) Nederlanders is van mening is dat jongeren beter moeten worden voorgelicht over studieschulden. Driekwart (74,4%) van hen is namelijk van mening dat het huidige leenstelsel voor studiekosten ervoor zorgt dat mensen na hun studie in de financiële problemen komen. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders, in opdracht van BKR, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard. Driekwart (74,4%) vindt dat hier een rol ligt voor de overheid, die volgens hen moet voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen na hun studie.

Centraal leningenloket

Bijna twee derde (62%) van de respondenten is voorstander van een centraal loket waar iedereen een overzicht kan vinden van zijn eigen leningen, betaalachterstanden en schulden. Vier op de vijf (79,8%) vindt dat studieschulden hier ook moeten worden geregistreerd. Andere leningen, betaalachterstanden en schulden die men hier wil registreren zijn: hypotheken (85,3%), persoonlijke leningen (85%), doorlopende kredieten (80,9%), en huurachterstanden (72,8%). Verder worden belastingschulden (70,6%), creditcards ((69,1%), leaseproducten (66,4%), producten op afbetaling (65,9%) en de mogelijkheid om rood te staan op een betaalrekening (62,8%) genoemd.

BKR Schulden Monitor

Stichting BKR introduceert met de Schulden Monitor een jaarlijks terugkerend rapport dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland. Het rapport wordt dit jaar in juli voor het eerst gepubliceerd. De monitor maakt inzichtelijk hoeveel krediet er uitstaat in Nederland, hoe hoog betaalachterstanden oplopen en hoeveel Nederlanders er zijn met een schuldregeling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.