BKR: ‘Opnieuw minder mensen met betalingsproblemen’

0

Het percentage Nederlanders met geregistreerde betalingsproblemen neemt in 2021 verder af: van 4,3% van alle inwoners ouder dan 18 jaar eind 2020 naar 4,2% eind september 2021. 95,8% van de mensen van 18 jaar en ouder heeft het betaalgedrag op zijn krediet dus op orde.

Dit blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR, een statistisch rapport dat inzicht geeft in het aantal kredieten en betalingsproblemen in Nederland. Het aantal mensen met een consumptief krediet is ook verder afgenomen in 2021. Eind 2020 hadden ruim 8,5 miljoen Nederlanders samen ongeveer 10,5 miljoen consumptieve kredieten. Eind september 2021 is dit gedaald tot ruim 8,1 miljoen Nederlanders met ruim 9,8 miljoen kredieten.

Boven de 60 jaar meer betalingsproblemen

Het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van bijna 618.000 eind 2020 naar bijna 594.000 eind september 2021. Alleen bij de groep mensen boven de 60 jaar stegen de betalingsproblemen in deze periode. Dezelfde trend zien we bij het aantal kredieten. Het aantal kredieten daalt in alle leeftijdscategorieën, met uitzondering van de groep Nederlanders van 70 jaar en ouder.

Coronapandemie

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “De daling van het aantal mensen met betalingsproblemen wordt waarschijnlijk voor een groot deel veroorzaakt door de coronapandemie. Mensen hebben de afgelopen periode minder geld uitgegeven aan ‘niet-noodzakelijke uitgaven’. Zo waren vakanties veelal niet mogelijk en is de horeca lang gesloten geweest. Voor een deel van de mensen geldt dat betalingsproblemen nu nog niet zichtbaar zijn, doordat incassoprocedures tijdelijk zijn opgeschort en er uitgebreide steun van de overheid is geweest. Deze bedragen moeten later vaak alsnog worden betaald en kunnen tot betalingsproblemen leiden in de toekomst. Daarnaast horen we dat sommige mensen een deel van hun hypotheek gebruiken als consumptief krediet. Door de overwaarde die mensen op hun huis hebben, kunnen ze tegen een lage rente lenen. Opmerkelijk is dat het aantal 60-plussers met betalingsachterstanden juist stijgt. Doordat pensioenen al jarenlang vaak niet worden geïndexeerd, staat hun koopkracht sterk onder druk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.