BKR-inzage moet gratis blijven

0

BKR mag geen geld vragen aan mensen die digitaal hun persoonsgegevens willen inzien. Omdat vanaf mei 2018 (tijdelijk) wel een vergoeding voor het digitaal opvragen van persoonsgegevens werd gevraagd, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) BKR een boete opgelegd van 830.000 euro.

Ook het inmiddels teruggedraaide besluit van BKR dat mensen maar één keer per jaar per post zonder kosten hun gegevens konden inzien, was in strijd met de privacywetgeving. Voor mensen die per post inzage in hun persoonsgegevens bij BKR willen, moet dat eenvoudig en met redelijke tussenpozen mogelijk zijn. De drempels die BKR opwierp om inzage te verkrijgen waren te hoog en dat mag niet volgens de privacywetgeving, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

Wolfsen: “Inzage in persoonsgegevens over kredietregistraties is heel belangrijk. Een negatieve kredietregistratie kan gevolgen hebben voor het krijgen van een lening of hypotheek. Het is dus belangrijk om makkelijk en snel te kunnen nagaan welke persoonsgegevens van jou worden verwerkt en of dit op een goede manier gebeurt.”

BKR in beroep

BKR heeft de werkwijze direct aangepast nadat AP het onderzoek begon. Sinds april 2019 kunnen mensen gratis hun gegevens bij BKR digitaal inzien. Ook heeft BKR vanaf maart 2019 het aantal keer aangepast dat mensen per post hun persoonsgegevens kunnen inzien. BKR is in deze zaak in beroep gegaan bij de rechter. Hierdoor is het besluit van de AP over de op te leggen boete nog niet definitief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.