BKR biedt ruimte voor verzwijging

0

Omdat lang niet alle schulden en achterstanden bij het BKR worden aangemeld, bestaat de kans op (onbewuste) verzwijging. Maar ook de geregistreerde vermeldingen leveren in de praktijk nog regelmatig voer voor discussie op. De Hypotheekshop zet de knelpunten op een rij.

Het aantal zaken dat wordt opgenomen in de BKR-registers is behoorlijk gegroeid. Zo worden sinds enkele jaren ook roodstanden, telefoonkredieten en private-leasecontracten (auto) aangemeld. Vanaf deze maand krijgt ook de hypotheek die de klant heeft afgesloten voor een woning voor de verhuur of recreatiewoning, bij het aangaan van de lening een vermelding. Inmiddels zijn er al ruim 10 miljoen mensen in de registers van het BKR opgenomen.

Schulden en achterstanden die niet bij het BKR worden aangemeld zijn studieleningen, contracten van leasemaatschappijen die niet zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease en achterstanden bij de fiscus, zorgverzekeraar, energiemaatschappij of woningcorporatie. Hierdoor bestaat volgens De Hypotheekshop de kans op (onbewuste) verzwijging, wat risico’s heeft voor nieuwe kredietverstrekking.

Roodstand tijdelijk uitzetten

Waar achterstanden bij de fiscus, zorgverzekeraar, energiemaatschappij of woningcorporatie niet zichtbaar zijn, is dat bij een toegestane roodstand op de betaalrekening wel het geval. Een vermelding die volgens De Hypotheekshop in de praktijk tot onbegrip leidt. “Veel mensen gebruiken die mogelijkheid alleen als vangnet als ze een keer niet rondkomen. Deze mogelijkheid is eenvoudig uit én vervolgens weer aan te melden als er eenmaal is gepasseerd bij de notaris.”

Discussie over toetslasten

In de praktijk merkt De Hypotheekshop dat ook de duur van vijf jaar dat ingelopen betalingsachterstanden zichtbaar blijven, niet op ieders begrip kan rekenen. Die zichtbaarheid geeft vaak reden om financieringsaanvragen af te wijzen.

Ook de hoogte van de toetslast van een geregistreerd krediet is voer voor discussie. De Hypotheekshop ziet vaak discussies ontstaan bij studieleningen, maar ook bij persoonlijke leningen. “Door met een te hoge maandlast te rekenen -in plaats van met de werkelijke, lagere maandlast- duperen geldverstrekkers consumenten. Dat geldt in het bijzonder voor bestaande hypotheekklanten die minder alternatieven hebben.”

PSD2 en BKR goede combinatie

Als door inwerkingtreding van PSD2 informatie over het betalingsgedrag kan worden toegevoegd aan de kredietbeoordeling, kunnen volgens De Hypotheekshop veel van de huidige open eindjes verholpen kunnen worden. Die inzage in het betalingsverleden kan overigens alleen worden gegeven na toestemming van de consument. “PSD2 als aanvulling op het BKR zou de kredietverstrekking ten goede komen, wat zowel in het belang van de consument als die van de aanbieders is’, aldus De Hypotheekshop.

Woningverhuur

Begin deze maand heeft het BKR de registratie van zakelijke kredieten en verhuurhypotheken aangepast. Een zakelijk krediet voor een bedrijf wordt nu opgenomen als dat meer bedraagt dan 1.000 euro en er sprake is van persoonlijke aansprakelijkheid bij de ondernemer. Een hypotheek die de klant heeft afgesloten voor een woning voor de verhuur of recreatiewoning, wordt nu bij het aangaan van de lening geregistreerd bij het BKR. Dit in tegenstelling tot reguliere woninghypotheken die alleen na een achterstand van drie maanden worden geregistreerd.

Deze aanpassing zorgt ervoor dat de verhuurhypotheek gevolgen kan hebben voor de aanvraag van toekomstige nieuwe leningen. Ter geruststelling stelt De Hypotheekshop daarbij vast dat inkomsten uit verhuur, wel afhankelijk van de geldverstrekker, meegenomen kunnen worden in de beoordeling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.