BKR: ‘Betalingsachterstanden hypotheken op niveau van begin 2010’

0

Eind april dit jaar hadden ongeveer 35.000 Nederlanders een betalingsachterstand van meer dan drie maanden op hun eigenwoninghypotheek. Begin 2010 waren dat er nagenoeg even veel. Dit blijkt uit de Hypotheekbarometer van Stichting BKR over betalingsachterstanden op eigenwoninghypotheken. Tijdens de piek van de kredietcrisis in 2015 hadden maar liefst nagenoeg 90.000 Nederlanders een betalingsachterstand van minimaal drie maanden.

In mei dit jaar was de inflatie ruim 10% hoger dan het jaar ervoor. De gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar vaste rente is inmiddels opgelopen van 0,98% in september 2021 naar 2,89 in mei dit jaar. Dit terwijl de energieprijzen op recordhoogte staan en het consumentenvertrouwen volgens het CBS nog nooit zo laag is geweest.

Reden tot zorg

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “De recente economische ontwikkelingen zijn reden tot zorg. Onder andere door de geopolitieke ontwikkelingen, hoge inflatie, stijgende energieprijzen en de rentestijging lijken we op een kantelpunt te zitten. Met name de inflatie en stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat lagere inkomens, maar ook middeninkomens, meer moeite hebben met rondkomen. Zoals ook uit de hypotheekbarometer blijkt, zullen consumenten er alles aan doen om hun hypotheek te blijven betalen, terwijl andere rekeningen dan blijven liggen. Een dalende koopkracht zal daarom vertraagd te zien zijn in de hypotheekbarometer. Positief nieuws is dat heel veel consumenten inmiddels hun hypotheekrente langdurig hebben vastgezet, waardoor zij minder vatbaar zijn voor stijgende rentes.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.