BinckBank in de fout met productgovernancebeleid

0

De AFM heeft online broker BinckBank een bestuurlijke boete van ruim een half miljoen euro opgelegd. Het productgovernancebeleid van BinckBank was langdurig onvoldoende specifiek en concreet, maar inmiddels heeft de AFM geconstateerd dat het beleid aan de wettelijke vereisten voldoet.

De boete is opgelegd omdat BinckBank (inmiddels Saxo Bank) van december 2019 tot december 2021 niet beschikte over procedures en maatregelen waarmee kon worden gewaarborgd dat klanten beleggen in financiële producten die passen bij de doelgroep waartoe zij behoren. Zo beschreef het productgovernancebeleid van BinckBank volgens de toezichthouder ‘slechts in algemene termen’ wanneer de kennis en ervaring van klanten werd getypeerd als ‘basic’, ‘informed’ of ‘advanced’, terwijl dit volgens de AFM juist een belangrijke graadmeter was om te bepalen in welke doelgroep een klant viel.

Het beleid maakte daarnaast onvoldoende concreet wanneer bepaalde financiële producten geschikt waren voor welke doelgroepen. Ook was de distributiestrategie onvoldoende uitgekristalliseerd en werd productevaluatie voornamelijk afhankelijk gemaakt van ontvangen klachten. AFM: “Kort samengevat ontbraken de nodige handvatten waarmee BinckBank kon vaststellen of sprake was van verkoop buiten de doelgroep. BinckBank kon daarom niet garanderen dat zij alleen beleggingsproducten aanbood die in het belang van haar klanten waren.”

Beleid aangepast

De AFM heeft geconstateerd dat het productgovernancebeleid inmiddels aan de wettelijke vereisten voldoet, maar legt BinckBank wel een boete van 530.000 euro op voor de inmiddels beëindigde overtreding. “De AFM heeft BinckBank sinds 2019 herhaaldelijk op haar productgovernance aangesproken en ook guidance gegeven. Toch heeft het jaren geduurd voordat BinckBank de nodige verbeteringen doorvoerde in haar beleid, wat zij ten onrechte uitstelde tot aan de migratie met Saxo Bank”, aldus de AFM in een toelichting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.