‘Bijna helft woningbezitters wil verbouwen’

0

Bijna de helft van de Nederlanders met een koophuis heeft plannen of denkt erover na vanwege de coronapandemie om te gaan verbouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van Munt Hypotheken onder meer dan duizend Nederlanders met een hypotheek.

Ellen Hensbergen (foto), directeur van Munt Hypotheken: “Uit de cijfers blijkt dus dat veel Nederlanders momenteel de ontstane situatie aangrijpen om veranderingen door te voeren aan hun huis. 10% van de mensen heeft als belangrijkste motief voor een verbouwing dat de woningmarkt op dit moment te overspannen is. Daarnaast voert het overgrote deel van de huizenbezitters het toekomstbestendig maken van de woning aan als motief voor het bijspijkeren van de woning. Dat gaat om 69% van de respondenten.”

Krappe woningaanbod

Ellen Hensbergen snapt dat veel huizenbezitters juist nu hun heil zoeken in een verbouwing. “Het verbouwen van de huidige woning is een interessant alternatief, kijkend naar het krappe woningaanbod. Leningen om een verbouwing mee te financieren zijn tegen historisch lage rentes af te sluiten en een huis kan na de verbouwing aanzienlijk in waarde toenemen. En dat in een tijd waarin de huizenprijzen al hoog zijn.”

Thuiswerken

Veel Nederlanders hebben gedurende de afgelopen anderhalf jaar, waarin thuiswerken voor een groot deel de norm was en voor sommigen nog steeds is, thuis meer tijd gespendeerd. 47% van de mensen met koophuis geeft aan dat de coronapandemie het besluit om veranderingen door te voeren aan het koophuis dichterbij heeft gebracht. 22% weet inmiddels zeker dat ze gaan beginnen met klussen en precies een kwart denkt er serieus over na om te gaan verbouwen. Slechts 3% geeft aan er niet de financiële middelen voor te hebben. Iets meer dan de helft zegt dat een verbouwing op dit moment gewoon niet nodig is.

Rijen voor de bouwmarkten

Hensbergen: “Dit zijn wel behoorlijke cijfers. We hebben natuurlijk gelezen of zelf meegemaakt dat er door het hele land rijen voor de bouwmarkten staan. De zucht naar verbouwen lijkt zich onafgebroken voort te zetten. Mensen zijn veel meer aan huis gekluisterd geweest de afgelopen tijd en dat heeft wellicht geleid tot deze aantallen. Oneffenheden en gebreken zijn sneller opgemerkt en plannen voor de toekomst komen dan over het algemeen sneller tot stand. Anderen zien misschien mogelijkheden voor meer comfort, door van de oude zolder een fijne, rustige werkplek te maken.”

Financiële buffer

“Voorlopig wordt er nog door velen volledig of gedeeltelijk thuisgewerkt en dat is terug te zien in de uitkomsten van het onderzoek. 20% geeft aan dat een verbouwing zelfs broodnodig is om een toekomst, waarin meer gewerkt moet worden vanuit huis, aan te kunnen. 32% van de respondenten heeft de coronapandemie aangegrepen om een financiële buffer op te bouwen en overweegt daar nu serieus een verbouwing mee te financieren”, zegt Hensbergen.

Aanvragen voor een lening

Het aantal aanvragen voor een lening voor de renovatie van huizen gaat om die reden mogelijk nog stijgen, voorspelt Hensbergen: “Veel werkgevers hebben reeds aangegeven het thuiswerken te prefereren boven werknemers die fulltime terugkeren op locatie. Dat leidt en zal waarschijnlijk leiden tot actie bij mensen met een koophuis.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.