Bijna helft vrouwen heeft later pensioen partner nodig

0

Bijna de helft van de vrouwelijke werknemers in Nederland vertrouwt op de eigen partner als belangrijke inkomstenbron na de pensionering. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Aegon naar de pensioenvoorbereiding van vrouwen. Nederlandse vrouwen scoren daarin een onvoldoende. Volgens de onderzoekers maakt de combinatie van werk en gezin het voor hen lastig om aan volledige pensioenopbouw te doen.

Het gebrek aan pensioenvoorbereiding staat in schril contrast met het zelfvertrouwen en de betrokkenheid van vrouwen bij andere aspecten van hun financiën en bij het nemen van beslissingen. De overgrote meerderheid (80%) is betrokken bij het beheer van de gezinsfinanciën, wat erop duidt dat vrouwen zich door hun gezin meer richten op de korte termijn, ten koste van de langere termijn.

Kinderen
De combinatie werk en gezin, vooral wanneer er kleine kinderen zijn, maakt het voor vrouwen moeilijk om iets aan hun pensioen te doen. De helft van de vrouwen (internationaal 54%, in Nederland 48%) die getrouwd zijn of samenwonen, geeft dan ook aan dat hun partner na hun pensionering een erg of zelfs uiterst belangrijke inkomstenbron is. Dat betekent dat een voortijdige echtscheiding of overlijden van de partner een streep door de rekening kan zetten.

Deeltijd
Vrouwen werken twee keer zo vaak in deeltijd als mannen. Dat tast het verdienvermogen van vrouwen aan, net als de pensioenopbouw via de werkgever en de ruimte die zij hebben om te sparen. Aegon: “Voor veel vrouwen is een regelmatige, structurele pensioenopbouw gedurende hun werkzame leven minder goed mogelijk. Bovendien profiteren zij daardoor minder van werkgeversbijdrages en fiscale voordelen. Vrouwen leven gemiddeld vier tot vijf jaar langer dan mannen. Het is voor hen dus nog belangrijker om voldoende inkomen op te bouwen voor later.”

Onvoldoende score
De Aegon Retirement Readiness Index (ARRI) staat voor Nederlandse vrouwen op een onvoldoende, 5,3 (op een schaal van 1 tot 10). De ARRI meet de mate waarin werknemers zijn voorbereid op hun pensioen. Indiase en Braziliaanse vrouwen scoren beter, respectievelijk een 6,9 en een 6,5. Spaanse en Japanse vrouwen staan onderaan met een 4,5 en een 4,4.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.