Bijna helft Nederlanders is bang stijgende zorgpremie niet meer te kunnen betalen

0

Op 12 november moeten alle verzekeraars hun tarieven voor de basis en aanvullende zorgverzekering voor 2023 bekend hebben gemaakt. Maar liefst 43% van de Nederlanders is bang de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A Insight.

Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer: “Uit ons onderzoek blijkt ook dat 40% van de Nederlanders van plan is om zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Dit is wel een erg hoog aantal. Door de gestegen prijzen gaat iedereen natuurlijk kritisch kijken waar en hoe er kan worden bespaard. Zeker als je een tijd niet naar de zorgverzekering hebt omgekeken, dan kun je een te uitgebreid pakket hebben. Minder gaan betalen is altijd aantrekkelijk, maar informeer jezelf goed zodat je weet waarvoor je kiest.”

Collectiviteitskorting vervalt

Op Prinsjesdag maakte het ministerie van VWS de rekenpremie al bekend. Prins: “Dat is een richtlijn voor de zorgverzekeraars voor hun basisverzekering. Het is in ons land verplicht om een basisverzekering te hebben. De rekenpremie stijgt met 127 euro naar een bedrag van 1649 euro per jaar. Ook mogen zorgverzekeraars vanaf 2023 geen korting meer geven op de collectieve basisverzekering. Op dit moment is deze collectiviteitskorting nog maximaal 5%. Bijna twee op de drie Nederlanders heeft zo’n collectieve korting. Deze ontwikkelingen zorgen samen voor een fikse prijsstijging en dat geeft ongerustheid bij de consument. Zeker omdat de premiestijging de afgelopen jaren beperkt bleef tot tientjes per jaar. Maar liefst 81% van de respondenten zegt zich nu zorgen te maken over de komende prijsstijging. Bijna de helft is bang de zorgpremie zelfs niet meer te kunnen betalen. Van de ondervraagden zegt 41% de dekking het belangrijkste onderdeel te vinden in een zorgverzekering. Gevolgd door de prijs, die door 24% van de respondenten als belangrijkste wordt aangewezen. Prijs is gemiddeld belangrijker onder de groep die zich zorgen maakt om de zorgpremie en het kunnen betalen ervan. ”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.