Bijna alle advieskantoren werken met brondata of willen ermee beginnen

0

Het gebruik van brondata neemt een steeds hogere vlucht in de hypotheeksector. Uit de Brondata Monitor van Ockto blijkt dat het merendeel van de ondervraagde advieskantoren al werkt met brondata (53%) of daar alsnog mee wil beginnen (43%).

Voor het opstellen van de Brondata Monitor ondervroeg Ockto ruim 300 respondenten, werkzaam bij hypotheekadvieskantoren en hypotheekverstrekkers. Gert Vasse, Account Director bij Ockto: “De uitkomsten tonen aan: brondata wordt breed geadopteerd door de gehele hypotheeksector. Kijkend naar de uitkomsten onderbouwt de Brondata Monitor op een aantal punten wat gevoelsmatig al in de lucht hing. Bijvoorbeeld dat de bronnen MijnOverheid, de Belastingdienst, het UWV en Mijnpensioenoverzicht voor de meeste partijen al de basis is. Maar ook dat er nog veel onbenut potentieel is om er optimaal gebruik van te maken.”

Criticasters

“Maar de uitkomsten tonen ook een aantal opvallende punten”, zegt Vasse. “Het merendeel van de ondervraagde advieskantoren werkt al met brondata (53%) of wil daar alsnog mee beginnen (43%). Hiermee lijkt de markt brondata toch meer te (willen) omarmen dan sommige criticasters doen geloven. Brondata gebruiken voor een hypotheekdossier is niet langer een innovatie, maar echt bezig met een opmars naar volledige adoptie door de sector. Zelfs als we het hebben over het mogelijk verplicht stellen van brondata voor bepaalde zaken geeft bijna de helft (47%) van de ondervraagde hypotheekadviseurs die brondata gebruiken aan, hier niet negatief tegenover te staan.”

Studieschuld

“Zoals verwacht laten de uitkomsten ook zien dat data als studieschulden beperkt worden gebruikt. Maar de intentie of wens om dit wel te gaan gebruiken is hoog. Zorgde data uit DUO enige jaren terug nog voor veel onrust, nu geeft slechts 3% van de ondervraagden aan niet van plan te zijn deze data te zullen gaan gebruiken”, aldus Vasse. Hij zegt trots te zijn dat dit rapport onderschrijft dat zowel hypotheekadviseurs als -verstrekkers de voordelen ervaren van brondata. “Maar er is ook werk aan de winkel om als gehele keten samen de puntjes op de i te zetten. Het momentum is goed, dus is het vooral zaak om nu met z’n allen door te pakken.”

OcktoID

Vasse: “Inhoudelijk zullen de brondata ook meer situaties gaan ondersteunen. Wij komen met een oplossing voor digitale identificatie in de vorm van OcktoID. Hiermee kan de kopie legitimatiebewijs volledig komen te vervallen. Daarnaast zal in de loop van 2022 ook de aangifte inkomstenbelasting van de Belastingdienst aan Ockto toegevoegd worden om ook hypotheekdossiers voor eenmanszaken/zzp’ers met brondata af te kunnen handelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.