Bijna 1 op de 5 woningen heeft zonnepanelen

0

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie. Maar liefst 18,8% van de woningen heeft zonnepanelen op het dak. Dat is ruim 2,5 keer zo veel als vijf jaar geleden. Inmiddels wekken bijna 3 miljoen (2,76 miljoen) Nederlandse woningen zonne-energie op. De provincie Drenthe loopt hierin voorop, daar heeft 29,1% van de huizen panelen op het dak. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

Naast Drenthe zijn ook in Zeeland (25,3%) en Friesland (24,8%) veel zonnepanelen te vinden op daken. In Zuid-Holland hebben woningen naar verhouding het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken (11,6%). “We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen”, zegt Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer.

Grote steden lopen enorm achter

Grote steden blijven vooralsnog flink achter op het gebied van zonnepanelen. Zo heeft in Rotterdam slechts 4,1% van de woningen panelen op het dak: nergens in Nederland is dit percentage zo laag. In Amsterdam is het percentage 4,2%. Andere grote steden met weinig woningen die zonne-energie opwekken zijn Den Haag (5,4%), Schiedam (6%) en Delft (8,9%). Kerkhof: “Ook al blijven steden achter, er is wel een toename in het aantal zonnepanelen. In absolute zin ging Amsterdam bijvoorbeeld van 7.000 woningen naar bijna 19.000 met zonnepanelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.