
“Een mislukt experiment, al hebben we veel geleerd.” Na bijna anderhalf jaar stopt bijBouwe met het verplichten van een verduurzamingsdepot bij aanvragen voor woningen met energielabel DEFG. Dit betekent overigens niet dat de hypotheekverstrekker zijn duurzaamheidsambities opgeeft.
bijBouwe concludeert dat er betere manieren zijn om de verduurzamingsdoelstellingen te behalen. “De afgelopen tijd zijn er intensieve gesprekken gevoerd met hypotheekadviseurs over hun bezwaren tegen de energielabelnorm. Zo zou de norm beperkend werken, en de inzet van overwaarde of eigen middelen voor verduurzaming ontmoedigen. Ook hadden adviseurs de perceptie dat zij zelf een verbeterplan moesten opstellen terwijl ze druk waren met het advies”, schrijft bijBouwe in een toelichting op het besluit.
Als gevolg van deze bezwaren heeft bijBouwe sinds de introductie van de energielabelnorm naar eigen zeggen maar weinig woningen met label DEFG gefinancierd. De verstrekker ziet nu meer kansen om een positieve bijdrage aan een duurzame toekomst te leveren door deze verplichting los te laten, klanten meer keuzevrijheid te bieden, en verduurzaming op andere manieren aan te moedigen. Daarom wordt vanaf nu bij aanvragen voor een woning met label DEFG (met uitzondering van appartementen en monumenten) automatisch een kant-en-klaar verbeterplan naar ten minste label C opgemaakt die adviseurs met hun klanten kunnen bespreken. Na passeren krijgen deze klanten handvatten voor de praktische invulling van een verduurzaming.
Directeur Bouwe Kuik: “Soms probeer je iets, en pakt het anders uit dan verwacht. We hebben geleerd dat we meer impact kunnen maken door verduurzaming makkelijker te maken, bijvoorbeeld met automatisering, dan door het te verplichten. De nieuwe aanpak geeft klanten en adviseurs de vrijheid om verbeteringen op hun eigen manier te financieren, bijvoorbeeld door inzet van overwaarde of eigen middelen.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.