Bij Woonnu loont verduurzamen altijd

0

Vanuit een missie dat duurzamer wonen voor iedereen mogelijk moet zijn helpt het groene hypotheeklabel Woonnu consumenten op weg om hun woningen te verduurzamen. Met een energielabelsprong-beloning loont het verduurzamen van de eigen woning altijd bij Woonnu.

‘Een gesprek over woningverduurzaming is net zo ingewikkeld als een badkamer of keuken’

Een jaar geleden lanceerde Nationale-Nederlanden Bank het groene hypotheeklabel Woonnu. De zelfstandige dochteronderneming speelt in op de groeiende vraag van zowel consumenten als hypotheekadviseurs naar duurzame oplossingen op de woningmarkt. Met nu al een marktaandeel van ruim 1% voorziet Woonnu duidelijk in een behoefte. In de nieuwe InFinance een gesprek met CEO Patricia Plass over hoe Woonnu duurzaam wonen aantrekkelijk maakt voor iedereen én de opvallende energielabelsprong-korting.

Koudwatervrees

Woonnu wilde direct vanaf de start impact kunnen maken vanuit de missie dat duurzamer wonen voor iedereen mogelijk moet zijn. Maar gaandeweg bemerkte Plass zowel bij consumenten als hypotheekadviseurs enige koudwatervrees voor het onderwerp woningverduurzaming. “Verduurzamen naar een beter label wordt als ingewikkeld ervaren. Daarnaast moesten we als merk vertrouwen opbouwen. Eerste stap hierin was een gunstige prijsstelling en een voorspelbaar proces. Vanaf dat moment was de interesse gewekt en kwam de vaart erin.”

Via prijs naar de inhoud

Kenmerkend voor de groep hypotheekadviseurs die woningverduurzaming wel actief meenemen is volgens Plass de intrinsieke motivatie waar vanuit zij dit doen. “Deze adviseurs vinden het onderwerp – net als ik – zelf ook belangrijk, hebben op dit gebied vaak al een groot netwerk opgebouwd waarop ze kunnen terugvallen en hun aanpak is succesvol.”

Dat de hypotheekadviseur een verduurzamingsexpert moet zijn om woningverduurzaming bespreekbaar te maken tijdens het hypotheekadviesgesprek is volgens Plass nog steeds een veelgehoord misverstand. “Het is uiteindelijk een kwestie van doen. De meeste adviseurs hebben de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen gedaan en staan nu voor een gevoelsmatige drempel waar ze overheen moeten. Veel gehoorde argumenten zijn tijdgebrek, drukte en ‘al zoveel andere onderwerpen’ die besproken moeten worden. Praten over een keuken en badkamer is heel normaal, maar een gesprek over woningverduurzaming is ingewikkeld. Maar die denkbeeldige drempel is niet zo hoog als men soms denkt. Een hypotheekadviseur hoeft geen verduurzamingsexpert te zijn, al denkt men soms van wel. Neem verduurzaming standaard mee in het hypotheekadvies, met focus op de totale woonlasten op de lange termijn. Je hoeft het echt niet van a tot z alleen te doen.”

Lees hier het hele interview met Patricia Plass van Woonnu in InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.