Bieden met bankgarantie op zak

1

Met de dienst BankGarantieZeker van Nationale Waarborg kan de hypotheekadviseur een potentiële huizenkoper een certificaat verstrekken, als extra zekerheid dat de bankgarantie wordt gesteld zodra een koopovereenkomst wordt getekend. De nieuwe dienst is vanaf 8 november beschikbaar.

Met de BankGarantieZeker wordt de potentiële koper de mogelijkheid geboden voorafgaand aan de ondertekening van de koopovereenkomst een kosteloze toezegging te krijgen dat een bankgarantie wordt gesteld. Met dit certificaat biedt de financieel adviseur zijn klant volgens Nationale Waarborg een voorsprong in het onderhandelingsproces. De potentiële koper moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Geen zelfstandigen
  • Schoon BKR kredietoverzicht van de (potentiële) kopers
  • Haalbaarheids-/draagkrachttoets in combinatie met de maximaal haalbare hypotheeksom

Antoinette Kalkman, directeur Nationale Waarborg: “De huidige advieskwaliteit van de financieel adviseur waarderen we met een volgende stap in efficiëntie en zekerheid. Als de financieel adviseur heeft berekend dat kopen verantwoord is, bieden wij met de BankGarantieZeker extra houvast voor zijn/haar klant. Nationale Waarborg is in de basis geen voorstander van het kopen zonder voorbehouden, echter de praktijk leert dat dit steeds vaker voorkomt in de overspannen aankoopmarkt.”

Direct zekerheid

Het BankGarantieZeker certificaat kan op de website van Nationale Waarborg worden aangevraagd en kent een geldigheidstermijn van 14 dagen na afgifte. Het certificaat wordt binnen een dag na aanvraag aan de adviseur gemaild. De potentiële koper geeft de verkoper met dit certificaat vanaf de start van het biedingsproces de zekerheid dat de waarborgsom (10% boetebeding) gedekt is in het geval dat de koper na het verlopen van de drie dagen bedenktijd niet afneemt op de vastgestelde passeerdatum.

Na ondertekening van de koopovereenkomst dient de adviseur de formele aanvraag in en wordt de bankgarantie binnen een dag definitief gesteld. Ontbindt de koper de koopovereenkomst binnen de drie dagen bedenktijd en is in die periode de bankgarantie gesteld, dan vervalt de bankgarantie kosteloos, mits de adviseur Nationale Waarborg op de hoogte stelt van de geldige ontbinding.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.