‘Bewustzijn belegger neemt toe’

0

Aan de vooravond van de januaricorrectie was het vertrouwen van sparende en beleggende Nederlanders ten opzichte van een kwartaal eerder gestegen. Dat blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil, een onderzoek waarbij het sentiment rondom sparen en beleggen periodiek in kaart wordt gebracht. Een van de dingen die de onderzoekers opvalt is dat ook het bewustzijn is toegenomen.

Ten opzichte van de beginmeting van december 2014, toen Robeco startte met de maandelijkse peilingen onder Nederlandse beleggers met een beschikbaar vermogen van minimaal 5000 euro, is het peil vrijwel gelijk gebleven: 90 eind 2014, tegen 91 eind 2015. Het hoogste peil in 2015 werd in maart bereikt (102) en het laagste in september (85), waarna in het vierde kwartaal een opleving plaatsvond naar 91 in december, één punt hoger dan eind 2014. Tussen 0 en 99 betekent een positief sentiment voor sparen en boven de 100 voor beleggen.

Volatiliteit
De volatiliteit die de beurzen vorig jaar zo kenmerkte, is ook terug te vinden in het wat grillige verloop van de barometers van het Beleggingspeil. Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco: “Het vertrouwen van de Nederlandse belegger volgt echter wel grotendeels het verloop van graadmeter AEX, die in 2015 4% steeg. Daarnaast leert de behavioral finance dat recente ontwikkelingen onevenredig doorwerken in het bewustzijn van mensen. Zo zullen de huidige beursontwikkelingen ook nog wel een tijdje doorwerken. Belangrijk is echter dat beleggers vasthouden aan hun langetermijndoelstelling. Ze moeten zich dus niet te snel laten ontregelen.”

Robeco stelde in het onderzoek naast de standaardvragen om het sentiment te meten ook een aantal specifieke vragen. Uit de antwoorden op die vragen blijkt dat de respondenten evenveel oog hebben voor risico als voor rendement als ze dit jaar een beleggings- of spaarrekening afsluiten. Daarnaast vormen de kosten een belangrijke factor en ook de reputatie van de aanbieder.

Belang van duurzame grondstoffen
Cornelissen: “Als ik verder naar de uitkomsten van het onderzoek kijk, zie ik ook een ontwikkeling naar een toenemend bewustzijn op een aantal onderwerpen. Zo is niet alleen de oudere generatie zich bewust van het belang van duurzame grondstoffen, maar ook de groep jongere beleggers. Thema’s als veiligheid en gezondheid scoren hoog als we vragen naar de belangrijkste duurzaamheidsthema’s, naast een duurzaam gebruik van de aarde.”

“Frappant is dat bijna de helft van de respondenten (46%) aangeeft graag te willen dat Nederlanders meer duurzaam gaan beleggen in 2016, terwijl slechts 27% dat ook zelf van plan is te gaan doen”, zegt Cornelissen. “Put your money where your mouth is, heeft nog een weg te gaan. Daarbij speelt wellicht ook de inmiddels sterk achterhaalde gedachte dat duurzaam beleggen over het algemeen minder oplevert dan een niet-duurzame belegging, een rol.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.