Bewolkt beurssentiment

0

Hoewel het algemene beleggersvertrouwen in Nederland een dipje kent, heeft 51% van de beleggers er nog wel vertrouwen in dat de AEX-index de komende maanden verder zal stijgen. Beleggers zagen hun portefeuille in de afgelopen drie maanden minder hard stijgen of constateerden zelfs een daling.

De ING BeleggersBarometer noteerde de afgelopen maanden een stabiele stand boven de 140 punten. De vertrouwensindex daalde in juli echter naar 133 punten. De grillen van de Amerikaanse president Trump hebben volgens de ondervraagde beleggers een negatief effect op de beurskoersen.

Ondanks de lage spaarrente ziet de verhouding tussen spaargeld en beleggingen op de beurs voor veel beleggers er volgens ING als volgt uit: 75% spaargeld gecombineerd met 25% beleggingen. Een lagere of hogere spaarrente heeft voor de helft van de beleggers geen invloed op hun beleggingen of spaaractiviteiten. Volgens Bob Homan, hoofd ING Investment Office, gaan veel beleggers pas meer sparen en minder beleggen wanneer de spaarrente boven de 3% komt.

Nederlandse aandelen

Nederlandse organisaties zijn volgens Homan opnieuw het populairst om in te beleggen. 57% van de beleggersportefeuille bestaat uit Nederlandse aandelen. Noord-Amerika lijkt met 11% in opkomst als beleggersregio. Maar vooral ook de grote Amerikaanse tech-namen als Apple, Facebook, Alphabet en Amazon zijn populair zijn bij Nederlandse beleggers, stelt Homan vast.

Informatiebronnen

Om op de hoogte te blijven van het laatste beleggersnieuws zijn nieuwssites het populairste medium (44%), gevolgd door dagbladen (33%) en televisie & radio (24%). Homan: “Opvallend is dat dagbladen in de afgelopen maanden een belangrijkere informatiebron zijn geworden, in februari waren dit nog maar voor 23% van de beleggers de belangrijkste informatiebronnen. Wellicht dat nu de beurzen niet meer heel hard omhoog gaan, beleggers minder bovenop hun beleggingen zitten en het verloop wel in de krant lezen in plaats van elk uur op internet te kijken”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.