Bewijsstukken inzake inkomen weer drie maanden geldig

0

Vanaf 15 juli zijn de werkgeversverklaring, perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan en salarisstrook bij een hypotheekverklaring weer drie maanden geldig. Ook kunnen geldverstrekkers per die datum bij hypotheekaanvragen op de reguliere manier het bestendige inkomen bepalen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken

Om klanten te beschermen tegen overkreditering wordt bij iedere hypotheekaanvraag de bestendigheid van het inkomen getoetst. Omdat de coronacrisis impact kan hebben op (de bestendigheid van) het inkomen, heeft de NVB vorig jaar een aantal uitgangspunten hiervoor geformuleerd. “Op basis van deze uitgangspunten werd de geldigheid van de werkgeversverklaring, de salarisstrook, de perspectiefverklaring en de arbeidsmarktscan tijdelijk ingekort. Ook werd voor alle hypotheekaanvragen een vragenlijst ingevuld om de impact van corona op bestendigheid van het inkomen en de betaalbaarheid van de hypotheeklasten vast te stellen”, zegt de NVB. “Aangezien de onzekerheden omtrent het verloop van corona zijn afgenomen, komen deze additionele uitgangspunten per 15 juli 2021 te vervallen.”

Weinig betalingsproblemen

De coronacrisis pakt zeer verschillend uit voor Nederlanders. Bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. NVB: “Dit laat onverlet dat bij specifieke groepen de coronacrisis grote impact kan hebben op de financiële situatie. De vragenlijst voor ondernemers, die inzichtelijk maakt in welke mate de coronacrisis hem of haar financieel raakt, blijft behouden. De geldigheidsduur van de inkomensverklaring voor ondernemers gaat wel terug naar zes maanden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.