Beursoptimisme slaat om in pessimisme

0

Het optimisme onder beursexperts is na twee maanden omgeslagen in pessimisme. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête onder beursexperts, waarmee Corné van Zeijl, Strategist van Actiam, het sentiment op zowel de korte als lange termijn peilt. Deze maand een speciale vraag over de inflatie.

Op de vraag of inflatie een thema wordt in 2021 geeft 41% aan daar niet vanuit te gaan. Volgens hen zijn alle fundamentele factoren er gewoon nog. 29% van de beursexperts verwacht echter dat inflatie juist wel een thema gaat worden omdat er zoveel geld is bijgedrukt. Tot slot verwacht 17% dat er dit jaar een tijdelijk opwaarts effect in de inflatie zal zijn vanwege de inhaalvraag. Deze maand is de Beursenquête van Actiam door 80 experts beantwoord.

Beurssentiment

De beursexperts waren positief gestemd over januari en dat optimisme bleek terecht: de Amsterdamse index ging met 2,0% omhoog. Voor februari is het optimisme onder de experts echter omgeslagen in somberheid. Corné van Zeijl: “Vorige maand dacht nog 48% van de experts dat de AEX zou gaan stijgen, deze maand is dat nog maar 25%. Het percentage pessimisten is gestegen van 21% naar 46%.”

Deze sombere stemming komt volgens Van Zeijl door een aantal factoren: “Veel experts vinden dat nu al het goede nieuws wel in de koersen zit verwerkt. Verder valt het vaccinnieuws de afgelopen maand tegen.”

6-Maands verwachtingen

Voor de komende zes maanden zijn de experts neutraal. Maar uit de beursenquête blijkt dat het bescheiden optimisme van de afgelopen maand vrijwel is verdampt. Van Zeijl: “Ruim 28% verwacht een stijging en 26% gaat uit van een daling over halfjaar.”

Topper en floppers

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Van Zeijl: “Voor de komende maand is het duidelijk dat de experts Ahold als belangrijkste favoriet zien. Het aandeel kreeg 13 positieve antwoorden en geen tegenstemmen. Bij de flopaandelen staat Unibail bovenaan, op de voet gevolgd door Adyen. Om het lijstje af te maken met Arcelor en Randstad.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.