Beurs goed voor dekkingsgraad pensioenfonds

0

De combinatie van stijgende rente en aandelenkoersen leidde bij de pensioenfondsen tot dalende verplichtingen en extra vermogen. Met de stijgingen van februari en maart zitten de dekkingsgraden flink in de lift, blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is volgens die graadmeter in maart gestegen van 104% naar 108%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is gestegen naar 97%. Deze dekkingsgraad ligt boven het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 90%. Omdat de 97% een gemiddelde betreft, zullen er ook fondsen zijn met een lagere beleidsdekkingsgraad. Met de stijgingen van de afgelopen twee maanden lijken de meeste fondsen volgens Aon uit de gevarenzone te zijn.

Verplichtingen gedaald

De rente steeg in maart licht door een wereldwijde verwachting van oplopende inflatiecijfers. Per saldo steeg in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 8 basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde echter door de gefaseerde overgang naar de nieuwe systematiek. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen af met bijna 2%.

Maart was ook een goede maand voor aandelenmarkten in Amerika en Europa. Op 31 maart bereikte de Nederlandse AEX-index kort de hoogste stand ooit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.