‘Betere uitleg nodig bij verhoging pensioenen’

0

Verschillende pensioenfondsen die vorig jaar overgingen tot verhogingen van de pensioenen hebben daarover niet duidelijk genoeg gecommuniceerd met hun deelnemers. Dat stelt de AFM na onderzoek. De toezichthouder constateert dat vooral positieve zaken actief werden belicht en dat de gevolgen voor de verschillende generaties niet scherp zijn gebracht. Ook waren deze indexatiebesluiten niet altijd voldoende onderbouwd.

De AFM roept de pensioenfondsen op hun communicatie te verbeteren. De uitkomsten van dit onderzoek bieden belangrijke lessen voor het communiceren over en tijdens de pensioentransitie.

Indexatie-eisen

Aan de tijdelijke indexatie heeft de wetgever een aantal eisen gekoppeld. Zo mocht onder andere door de verhoging van de pensioenen de dekkingsgraad niet onder de 105 % komen en waren er wettelijke spelregels over de communicatie. Die hielden onder meer in dat de pensioenfondsen duidelijk moesten maken wat de financiële effecten voor de verschillende deelnemers zijn. Ook moesten de pensioenfondsen uitleggen hoe de belangen van alle deelnemers zijn afgewogen.

Toezicht

De AFM houdt toezicht op de eisen aan de communicatie. Uit onderzoek blijkt dat 25 van de 39 pensioenfondsen zich aan die wettelijke eisen hielden. Zij maakten inzichtelijk welke gevolgen het indexatiebesluit heeft en hoe zij vervolgens de belangen van de deelnemers meegewogen hebben in het besluit. Het valt de AFM ook op dat de informatie over de gevolgen van de indexatie niet altijd goed vindbaar was. De toezichthouder roept de pensioenfondsen op de vindbaarheid van de informatie te verbeteren. De pensioenfondsen die zich niet aan deze wet- en regelgeving hielden, zijn daar in een norm-overdragende brief op gewezen. Ook zijn ze opgeroepen hun informatievoorziening aan te passen. Dit jaar mogen pensioenfondsen opnieuw indexeren. Ook dan houdt de AFM toezicht op deze communicatieverplichtingen.

Communicatie voorkomt verrassingen

“We zien in deze eerste keer indexeren een testcase”, stelt AFM-bestuurder Jos Heuvelman (foto). “Daarom letten we hier extra op, omdat dit voor deelnemers de eerste keer is dat ze iets merken van de mogelijke wijzigingen van het pensioenstelsel. Door nu goed te communiceren kunnen fondsen werken aan vertrouwen en voorkomen dat deelnemers straks voor verrassingen komen te staan. We roepen de sector daarom op om waar nodig lessen te trekken uit dit onderzoek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.