Betere bescherming sociale huurder

0

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel Wijziging huursomstijging aangenomen. Met deze wetswijziging wordt de gemiddelde huurverhoging (maximale huursomstijging) per woningcorporatie vastgesteld op inflatieniveau. De huren van sociale huurwoningen stijgen daardoor voor zittende huurders minder snel.

De wetswijzing gaat in voor de maximale huursomstijging van 2020. De maximale huursomstijging is het percentage waarmee het gemiddelde van de huurprijzen van de door een woningcorporatie verhuurde zelfstandige huurwoning (eengezinswoningen, appartementen) per kalenderjaar mag stijgen. De gemiddelde huurverhoging per woningcorporatie wordt vanaf nu op inflatieniveau gesteld (dat was inflatieniveau plus 1%). Hierdoor wordt de gemiddelde huurverhoging bij huurders van corporaties beperkt.

Lokaal afwijken

Deze wetswijziging maakt het daarnaast mogelijk voor een woningcorporatie om met huurdersorganisaties en gemeenten in de prestatieafspraken lokaal een hogere maximale jaarlijkse huursomstijging dan inflatieniveau af te spreken, tot maximaal inflatie plus 1%. Deze lokaal hogere maximale huursomstijging kan ingezet worden om investeringscapaciteit te creëren voor bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen in nieuwbouw of herstructurering. In Amsterdam is vooruitlopend op deze wetswijziging bijvoorbeeld al een dergelijke hogere huursomstijging afgesproken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.