Betalingsachterstand hypotheek met 15% gedaald

0

Uit de tweejaarlijkse Hypotheekbarometer van Stichting BKR blijkt dat het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek blijft dalen.

Op 1 april 2019 hadden ruim 73.000 consumenten een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. Een half jaar ervoor waren dit er nog bijna 80.000 en een jaar geleden zelfs nog bijna 86.000. Dat is een daling van 15% ten opzichte van een jaar geleden.

Deze dalende trend is volgens Stichting BKR vooral te verklaren doordat mensen hun achterstand hebben ingelost. Ten opzichte van een half jaar geleden kwamen er namelijk bijna 3.800 nieuwe consumenten met een betalingsachterstand bij, maar wisten ruim 10.000 consumenten hun achterstand in te lossen. De daling van het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek is in juli 2015 ingezet.

BKR

Peter van den Bosch, algemeen directeur van Stichting BKR: “Het is goed nieuws dat de achterstanden op dit moment dalen, maar er is ook reden tot zorg. Vorige week waarschuwde Vereniging Eigen Huis nog voor fraude bij nieuwe hypotheken. Nieuwe kredietnemers verzwijgen op grote schaal financiële verplichtingen die voorvloeien uit studieleningen. De hier uit voortkomende overkreditering zal uiteindelijk leiden tot hogere achterstanden en vergroting van de schuldenproblematiek”.

Meeste betalingsachterstanden in de leeftijdscategorie 41-50 jaar

De meeste mensen doen er tussen de zeven en twaalf maanden over om tot herstel van de betalingsachterstand te komen. Van de consumenten met een betalingsachterstand lukt het 40% om deze achterstand binnen een jaar in te lossen. De meeste betalingsachterstanden – ruim een derde -bevinden zich in de leeftijdscategorie 41-50 jaar. Ruim 20% van de hypotheekaanvragen vinden plaats in deze leeftijdsgroep. Een verklaring waarom de achterstanden in deze leeftijdsgroep hoog zijn, kan te maken hebben met het feit dat in deze leeftijdsgroep de kinderen (gaan) studeren maar ook relatief veel echtscheidingen plaatsvinden. Ook de impact van baanverlies zou volgens Van den Bosch een rol kunnen spelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar