‘Betaalbaarheid woningen stijgt nog even’

0

“DNB publiceerde afgelopen week een interessante analyse over de financieringsruimte en huizenprijzen. DNB sprak daarin de verwachting uit: “Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar.”

Dat schrijft Oscar Noorlag (foto), hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep, in een blog op de site van de adviesketen. “Daarbij maakt DNB vooral een vergelijking met de situatie voordat de hypotheekrente explosief steeg in 2022. Kijken we naar de drie variabelen die de betaalbaarheid bepalen, dan ontwikkelen die zich op dit moment alle drie neutraal of positief. Waardoor de betaalbaarheid voor starters elke maand beter wordt. Wat zijn die drie variabelen?

  1. De hypotheekrente: De gemiddelde vaste hypotheekrente 10 jaar met NHG beweegt in 2023 in een hele smalle bandbreedte, tussen de 4,00 en 4,27%. Op de korte termijn verwachten wij hier geen grote veranderingen. Op middellange termijn is het wellicht zelfs mogelijk dat de hypotheekrente iets gaat dalen, maar een terugkeer naar percentages van tussen de 1% en 2% lijkt minder waarschijnlijk. De factor hypotheekrente heeft op de betaalbaarheid op dit moment een neutrale rol.
  2. Inkomens: Bij de inkomens gebeurt wel veel. De ene naar de andere nieuwe CAO wordt gesloten, waarbij forse loonstijgingen worden afgesproken. Het CBS meldde eerder dat de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 met 5% stegen (de hoogste stijging in 40 jaar). Die stijging van de inkomens heeft een hele positieve invloed op de betaalbaarheid.
  3. Huizenprijzen: De laatste variabele is de huizenprijs. Ook die ontwikkelde zich de afgelopen maanden positief voor de starter, doordat die dalen. Sinds het hoogtepunt in Q2- 2022 dalen de gemiddelde verkoopprijzen. De oranje lijn geeft de verkoopprijs van de NVM weer en loopt altijd iets voor op de uiteindelijke passering bij de notaris (Kadaster cijfers).”

Lees hier het hele blog van Oscar Noorlag

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.