‘Betaalbaar wonen volgens De Jonge heeft kans van slagen’

1

De aanpak van de crisis op de woningmarkt zoals woonminister Hugo de Jonge die voor ogen heeft, is volgens Jan van der Doelen, Sector specialist Building & Construction bij ING, ambitieus maar haalbaar. “De minister krijgt op grond van de tot nu toe getoonde daadkracht van mij het voordeel van de twijfel.”

De plannen van De Jonge zijn uitgewerkt in de Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw, die vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. De minister wil de komende jaren meer de regie gaan nemen om zo snel mogelijk tot de realisatie van 100.000 nieuwe woningen per jaar te komen. De nadruk komt hierbij te liggen op het realiseren van betaalbare woningen. Zowel koop als huur.

Van der Doelen stelt vast dat het met de ambitie en het enthousiasme van De Jonge wel goed zit, maar dat alleen is volgens hem niet voldoende. “De slagkracht zal voor het verschil moeten zorgen. Er zijn flink wat uitdagingen die overwonnen moeten worden om de plannen te realiseren. Zoals het gebrek aan voldoende capaciteit (zowel bij de productiebedrijven als de overheid), het te geringe aantal beschikbare locaties, de nog steeds niet opgeloste stikstofproblematiek, de in te voeren omgevingswet met ongetwijfeld aanloopproblemen en woningbouwcorporaties die willen bouwen en ontwikkelen maar dat nog niet in voldoende mate kunnen. Onder de bouwers wordt de trage vergunningverlening als grootste obstakel gezien voor snellere woningbouw.”

Strakke regie nodig

De slagkracht die nodig is kan volgens Van der Doelen alleen bereikt worden met een strakke regie vanuit het ministerie voor VRO. Zodat alle betrokken partijen bij deze complexe opgave dezelfde weg inslaan. “Ondanks dat de toolbox van de minister hiervoor nog niet heel goed gevuld is, zoals het kunnen afdwingen dat gemeenten, provincies en corporaties volgens afspraak leveren, krijgt De Jonge op grond van de tot nu toe getoonde daadkracht van mij het voordeel van de twijfel”, besluit Van der Doelen zijn expertquote via ANP Expert Support.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.